”Vielä ei ollut minulla ja kolmella matkustajalla lähdön aika” – puolet Oriveden Sanomien kyselyyn vastanneista on ajanut hirvikolarin

Hirvivaara

Autoilijat ovat hirvien ja muiden riistaeläinten vuoksi varuillaan monilla Oriveden ja Juupajoen alueiden teillä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Hirvikolari on ollut monella lähellä ja rysähdyksiäkin on tapahtunut.

Tasan puolet Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneista kertoo, että hirvikolari on ollut lähellä, mutta säikähdyksellä on kuitenkin vielä tähän asti selvitty.

– Lapissa on ollut hirvikolari melko lähellä, mutta ennakointi ja ajoissa jarruttaminen auttoivat. Porokolari sen sijaan oli senteistä kiinni, yksi vastaajista kuvailee.

Yhdelle autoilijalle läheltä piti -tilanteita on sattunut useita. Toinen puolestaan  kertoo, että hirvi on joskus mennyt auton edestä.

– Nykyisin liikun yleensä päiväsaikaan, joten nämä kohtaamiset eivät ole enää ajankohtaisia, vastaaja jatkaa.

– Ysitiellä, Auto- ja rautapajasta muutama sata metriä Jyväskylän suuntaan hirvi tuli tielle, samoilla seuduin kaksi muutakin kokemusta. Paikalla ei ole riista-aitaa, hirvimerkit kyllä, nopeusrajoitus alueella on 100 km/h, kuvailee toinen vastaaja kokemuksiaan.

Moni kertoo myös ehtineensä jarruttaa tilanteessa juuri ja juuri ajoissa. Toisaalta tuuria on ollut myös siinä, että eläin ei ole tullut tielle saakka, vaan on käännähtänyt takaisin metsän siimekseen.

– Kolme valkohäntäpeuraa juoksi metsästä auton edestä tielle, ehdin juuri jarruttamaan.

– Hirvi oli tulossa oikealta tielle, mutta käännähti takaisin metsään juuri kun olin kohdalla.

Auton etuosa meni pahaan kuntoon

Lähes kolmasosalla vastanneista ei ole ollut yhtä hyvää onnea riistaeläinten kanssa liikenteessä. Vastanneista 27 prosenttia kertoo ajaneensa hirvikolarin.

– Kerran päin hirven takajalkoihin, hirvi lopetettiin. Useita kertoja nähnyt hirviä ja peuroja tien vieressä, kertoo eräs vastanneista.

Kovistakin kolahduksista on kuitenkin selvitty vain peltivaurioin ja henkisin vammoin.

– Olen ajanut pahan hirvikolarin marraskuussa 2006 Peräseinäjoella. Hirvenmetsästys oli käynnissä ja koira ajoi ison uroshirven tielle. Parilla loikalla se oli konepellillä, mutta minulla eikä kolmella matkustajallakaan ollut vielä lähdön aika. Onneksi oli iso väyrysmersu alla. Auton nokkapää meni pahaan kuntoon, mutta uutta peltiä aina saa. Ihmisille ei tullut fyysisiä vammoja, vain henkisiä, yksi hirvikolarin kokeneista kertoo.

Ysitiellä hirven kanssa peltikosketuksen ottanut kirjoittaa itse päässeensä pienillä vaurioilla, mutta vastaan tulleelle kävi huonommin.

– Muutamia vuosia sitten alkuyöstä Ysitiellä. Hirvi nousi oikealta ojasta ajotielle, iso väistöliike oli mahdoton kun vastaan tuli liikennettä. Onneksi autosta lähti vain repsikan peili. Hirvi jatkoi kuitenkin tielle ja vei vastaan tulevan auton kyljen mennessään, mutta ihmisvahinkoja ei tullut. Hirvi jatkoi hetken päästä kävelyään. Soitettiin polisiit, joka tulivat nopeasti,mutta eivät tehneet asialle mitään kun oli kyytiläinen takana. Hirvi jatkoi toikkarointia Ysitiellä.

Kaukaisia näköhavaintoja oli tehnyt 13 prosenttia vastaajista ja 10 prosenttia vastaajista ei ole autolla ajaessaan nähnyt vilaustakaan hirvistä.

Varuillaan ollaan monella tiellä

Kyselyssä tiedusteltiin myös paikkoja, joissa autoilijat ovat erityisen varuillaan riistaeläinten vuoksi. Useita mainintoja saivat Yliskyläntie, Ysitie ja tie 58. Myös Eräjärven suunta sai usean maininnan.

– Eräjärvellä on todella paljon peuroja ja kauriita. Lähes joka päivä niitä jossain päin näkyy.

– Eräpyhän alueella olen tänä vuonnakin nähnyt hirven ja lähes joka viikko peuroja. Kun yksi peura tulee tielle, voi olla varma, että perässä tulee lisää.

Hirsilän seutua pidetään myös alueena, jossa on syytä olla varuillaan hirvien, kauriiden ja peurojen varalta. Juupajoella Sahantiellä ja Kytökorven tienoolla on peuroja havaittu useassa kohdassa.

– Hirsilästä Juupajoelle se kohta, missä on hirsimökkie ja aittojen tekokohta, siitä kilometri sekä Sahrakosken risteyksen kohdilla.

– Koko ajan on syytä olla varuillaan ilta- ja aamuhämärässä. Hirsilässä niin sanotun Tainion notkon jälkeen Juupajoelle päin on hirvien tien ylityspaikka. Samoin ennen Kytökorven risteystä, johon on tullutkin nyt hirvivaaramerkki. Myös soratiellä hiljaisen oloisella kylätiellä hirvi, peura tai villisika saattaa olla ylittämässä tietä samaan aikaan, kun itse on myös menossa jonnekin, yksi vastaajista muistuttaa.

Myös Siikanevan suora on saanut maininnan: vastaaja tietää, että sillä kohtaa on sattunut kolareita ja hirviä saadaan saaliiksi vuosittain aivan tien lähettyviltä.

Yksi vastaajista ei erotellut paikkaa, jossa hän on eniten varuillaan. Hän tiivisti vastuksensa kahteen sanaan.

– Joka paikassa.

Kyselyn tulokset on poimittu aamupäivällä 2. marraskuuta. Kyselyyn oli siihen mennessä saatu 30 vastausta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?