Koronaan liittyvä jäljitys on entistä mutkallisempaa – osa altistuneista saa jatkossa yhteydenoton tekstiviestillä

Koronavirukselle altistuneiden jäljitys on onnistunut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan hyvin. Suurin osa tartuntojen lähteistä on saatu selvitettyä.

Altistuneiden määrä on kuitenkin ollut jatkuvasti nousussa, ja tämä tekee jäljittämisestä monimutkaisempaa.

Kaikille altistuneille ei enää soiteta Taysin taholta. Etenkin suuria samassa tilanteessa altistuneita ryhmiä voidaan ohjata tekstiviestillä käyttämään sähköistä asiointipalvelua. Tällöin OmaTays-palvelu antaa tarkat toimintaohjeet.

Taysin infektioyksikkö kokoaa koronatartunnan saaneilta listan altistuneista. Tähän saakka kaikille altistuneille on soitettu henkilökohtaisesti, mutta jatkossa tietyissä tilanteissa puhelu voidaan korvata sähköisellä palvelulla.

– Yksi tartunnan saanut on voinut altistaa jopa useita kymmeniä henkilöitä, joten tämä on varsin aikaa vievää. Jos osan kontaktointi hoidetaan sähköisellä palvelulla, se tehostaa jäljitystä merkittävästi, kertoo infektiolääkäri Ville Kaila.

Jos OmaTays otetaan aktiiviseen käyttöön, ja kaikki toimivat ohjeiden mukaan, jäljittäjillä on enemmän aikaa kokonaisuuksien hahmottamiseen. Tavoitteena on havaita mahdollisia yhteyksiä eri tartuntojen välillä, yhdistää saatua informaatiota ja tunnistaa tartuntaketjujen mekanismi.

– Suurin osa altistuneista pystyy toimimaan tekstiviestin ohjeistuksella. Jos arvioimme, että altistunut ei todennäköisesti käytä digipalveluja, olemme entiseen tapaan yhteydessä puhelimitse.

Jos altistunut ei ole vastannut OmaTaysissa 24 tunnin kuluessa, siinäkin tapauksessa Tays ottaa puhelimitse yhteyttä.

Tays lähettää tekstiviestinä tiedon karanteenista niille, jotka eivät asu samassa taloudessa kuin sairastunut. Karanteeniviestin saaminen tarkoittaa, että vastaanottaja on ollut samassa tilassa koronaan sairastuneen kanssa ja altistunut virukselle.

Karanteeniviesti on nopea tapa saada kaikille altistuneille tieto altistumisesta mahdollisimman nopeasti. Karanteeniviesti ei ole sama asia kuin Koronavilkun hälytys.

Karanteeniviestin saajan tulee kirjautua OmaTaysiin ja avata sieltä koronajäljityskysely, joka antaa tarkemmat karanteeniohjeet.

Yhteystietojen tarkistaminen ja tarvittaessa päivitys on tarpeen, jotta oman kunnan karanteenipäätös saapuu oikeaan osoitteeseen. Karanteenipäätös on pakollinen haettaessa Kelan tartuntapäivärahaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?