Orivedellä yksi uusi koronatartunta – edellisestä todetusta tartunnasta on kaksi viikkoa

Todettujen koronatartuntojen määrä Orivedellä on noussut yhdellä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttasovelluksen mukaan Oriveden varmistettujen koronavirustapausten määrä on nyt 14. Epidemian syksyllä alkaneen toisen aallon ajalta niistä on todettu viisi. Edelliset syksyn neljä tartuntaa on todettu lokakuun alkupuolella.

Juupajoelta ei sovelluksen mukaan ole koronatartuntoja todettu. Sovelluksessa eivät kuitenkaan näy tiedot niistä kunnista, joissa tapauksia 0–4.

Karttasovelluksen tiedot perustuvat tartuntatautirekisterin tietoihin. Näytteenottopäivästä kuluu muutama päivä ennen kuin tieto on päivittynyt tartuntatautirekisteriin.

Tampereen yliopistollinen sairaala tiedottaa puolestaan tutkineensa eilen Pirkanmaalta 802 näytettä. Niistä todettiin viisi uutta koronatartuntaa Pirkanmaalle. Tartunnan saaneista neljä oli jo valmiiksi karanteenissa.

Ei uusia suosituksia

Tiistaina kokoontunut Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä ei nähnyt tarpeelliseksi lisätä uusia suosituksia koronatilanteen hallitsemiseksi, sillä viime viikkojen tartuntaryppäät on saatu jäljitettyä ja tukahdutettua. Ryhmän mukaan tilanne ei silti mahdollista suositusten lieventämistä, koska päivittäin todetaan jatkuvasti uusia tartuntoja.

Koronatartunnan ilmaantuvuus Pirkanmaalla on sairaanhoitopiirin lukujen valossa tällä hetkellä 26,6/100 000 asukasta kohden.

Pandemianohajusryhmän tiedotteen mukaan viime viikon aikana Pirkanmaalla todettiin yhteensä 58 uutta tartuntaa. Testatuista 0,6 prosenttia oli positiivisia. 40 prosenttia sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa. Eniten tartuntoja oli ikäluokassa 20-49-vuotiaat. 20-29-vuotiaiden ikäryhmän tartunnat ovat selvästi tasaantuneet viime viikosta.

Tartunnan lähde oli 78 prosentissa tapauksista tiedossa. Yhtään tartuntaa ei viime viikolla enää tullut Vaasasta, ja tilanne Vaasassa on helpottumassa. Matkustusrajoitusta Vaasaan ryhmä arvioi ensi tiistaina uudelleen.

Yli puolet Pirkanmaan tartunnoista saatiin perhepiiristä tai muusta tunnetusta ketjusta. Viime viikolla yksittäisiä tartuntoja tuli muun muassa yksityisistä juhlista ja eri työpaikoista. Ulkomailta tiedetään tulleen seitsemän tartuntaa.

Influenssarokotusta suositellaan kaikille

Pandemiaohajusryhmä muistuttaa työnantajia pikkujouluihin valmistautumisesta.

– Alkoholilla on ollut merkittävä rooli monissa tartunnoissa. Työnantajien kannattaa miettiä, miten turvavälit voidaan pitää, miten jakaa ihmisiä pieniin ryhmiin ja pohtia, onko riskienhallinnan kannalta viisasta kokoontua fyysisesti paikalle koko työyhteisön voimin. Uusia pikkujoulutapoja voi harrastaa esimerkiksi Teamsin avulla ja ottaa tapahtumajärjestäjät ja erilaiset palveluntuottajat tähän mukaan, toteaa pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand.

Ohjausryhmä myös suosittelee influenssarokotusten ottamista kaikille pirkanmaalaisille. Kahden eri epidemian yhtäaikaisuus voi olla hyvin hankala sekä sairastuneen että sairaalahoidon järjestämisen näkökulmasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?