Poliisi muistuttaa: Tee itsesi liikenteessä näkyväksi ja käytä heijastinta

Heijastin

Erityisesti jalankulkijoiden on nyt ensiarvoisen tärkeää tehdä itsensä näkyväksi liikenteessä esimerkiksi heijastimilla. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Syksy on tällä hetkellä varsin synkkä  ja pimeä, minkä vuoksi liikenteessä kulkevien kannattaa noudattaa erityistä tarkkaavaisutta.

– Autojen valot eivät näytä pitkälle ja jalankulkijoiden on ensiarvoisen tärkeää tehdä itsensä näkyväksi esimerkiksi heijastimilla, Sisä-Suomen poliisilaitos muistuttaa tiedotteessaan.

Autoilijoita poliisi kehottaa muistamaan oikean tilannenopeuden eli ajamaan riittävän hitaasti erityisesti koulujen läheisyydessä, jotta kuljettaja havaitsee lapset ja koululaiset ajoissa.

Koululaisia, niin pieniä kuin isoja, poliisi ohjeistaa käyttämään heijastinta ja tietä ylittäessä suojateitä. Samalla poliisi myös muistuttaa, että tien ylittäjän kannattaa aina varmistaa, että autoilija on huomannut hänet. Tielle syöksymistä on vältettävä.

– Toisten huomioonotto, näkyminen ja varovaisuus koskevat kaikkia tielläliikkujia, myös pyöräilijöitä. Päälleajo-oikeutta ei ole missään olosuhteessa. Jokaisella on velvollisuus omalla toiminnallaan pyrkiä estämään mahdollinen onnettomuus, tiedottessa todetaan.

Jos vaaratilanne tai onnettomuus sattuu kaikesta huolimatta, on siitä ilmoitettava poliisille soittamalla hätänumeroon 112.

– Jos esimerkiksi autoilija on ajanut liikennesäännöistä piittaamatta ja on meinannut ajaa jonkun päälle, laita auton rekisterinumero muistiin ja ilmoita se samalla. Vaarallisista tilanteista kuuluu ilmoittaa heti hätänumeroon, ei ilmoittaa jälkikäteen esimerkiksi palautepostilla, muistuttaa komisario Jari Lindholm.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?