Ehdokashaku eri puolueissa hyvin eri vaiheessa Juupajoella – vielä kesävaihde päällä tai varmat lähtijät listassa

Juupajoen valtuutetut pitivät toukokuun koronakokouksessa hyvin turvavälit liikuntahallin poikkeusoloissa, vain paperien käsittelyyn joku kaipasi pöytää. Kuva: Anne Kotipuro.

Demareilla on jo vajaat 10 nimeä listallaan, moni muu puolue vielä aloittelee ehdokkaiden hakua. Pienimmät ryhmät haikailevat yksihenkisten ryhmien kasvattamista ainakin toisella valtuutetulla, isommat haluavat vähintään pitää paikkalukunsa.

– Aika alkuvaiheissa homma vielä on, joitakin lupautuneita on, mutta syksyn aikana ruvetaan asiaa viemään eteenpäin, vielä on vähän kesävaihde päällä. Tavoitteena on sama määrä ehdokkaita kuin viimeksikin, sanoo keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Heikki Sikiö.

Mukaan lähtemistä hän kannustaa toteamalla, että kun oman pienen kunnan yhteisiä asioita koetetaan hoitaa, varmasti pääsee jokainen siihen sanomaan sanottavansa ja vaikuttamaankin. Jo vaaliteemoja mietittäessä, sillä niitä hahmotellaan porukalla.

Juupajoen kuumia vaaliteemoja hän arvioi varovasti. Yksi yhteinen teema kuitenkin tuntuu toistuvan, oli puolue mikä tahansa. Kuntaliitosasia on Sikiön mielestä toistaiseksi loppuun käsitelty.

– Tavallaan on menty jo jonkin aikaa rauhallisesti kunnallispolitiikassa poislukien tämä viimeisin juttu, valtuuston puheenjohtajan eronpyyntö. Isot asiat ovat olleet hyvin hoidossa, mutta tietenkin aina väestön väheneminen vaikuttaa paljonkin, ja saattaa se ennen pitkää palveluissakin näkyä, Sikiö sanoo.

– Vauvarahallakaan ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta, mutta ei lapsia rahan takia tehdä, hän napauttaa.

Vaalityö epäilemättä tulee olemaan erilaista kuin ennen.

– Tilanteen mukaan mennään, onhan jo puhuttu vaalien siirtämisestä, jos koronatilanne keväällä on oikein paha, toivottavasti tulee sitä ennen rokote, Sikiö tuumaa.

Vihreiden keskiössä kuntalaisten elämälaatu

Itä-Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Jutta Kaarema tunnustaa, että tässä vaiheessa on enemmän keskitytty Oriveteen, jonne onkin jo 3 ehdokasta nimetty, mutta ”haistelua” on kyllä tehty joka suuntaan.

Viime vaaleissa Vihreät sai kolmesta ehdokkaastaan yhden läpi Juupajoella, ja Kaarema olisi tyytyväinen, jos edes tuo paikka saataisiin pidettyä.

– Kuntapolitiikassa tehdään töitä yhteisen kunnan eteen, omien arvojen pohjalta, ja ellei tunnu olevan siihen valmista ehdokasta, hyvä vaihtoehto on lähteä itse ehdolle näitä arvoja ajamaan, hän kannustaa.

Kaarema kiteyttää, että töitä tehdään ennen kaikkea kuntalaisten elämänlaadun hyväksi. Halutaan, että kuntalaisilla olisi hyvä asua, kaikki tulisivat nähdyiksi ja kuulluiksi, ja että palvelut mahdollistaisivat hyvän elämän. Muuttoliikkeen suunta, että täältä lähtee enemmän ihmisiä kuin tulee, on varmasti yksi asia, joka puhuttaa. Tulevan vaalikauden isoista asioista hän ei nostaisi yhtä teemaa ylitse muiden, vaan korostaa kokonaiskuvan näkemistä.

Entä konkreettisia asioita, vaikkapa tuulivoima?

– Välillisesti tuulivoima vaikuttaa meilläkin, ja moni tulisi sille täälläkin altistumaan. Mutta jos ihan kunnan rajalle sellaista oltaisiin pykäämässä, se herättäisi varmaan enemmänkin keskustelua.

– Koronan takia tilanne vaalityön tekoon on hyvin epävarma. Uskon, että vaalit kyllä tulevat ajallaan, mutta minkä verran pystytään ihmisiä kohtaamaan, se tässä jännittää.

”Aika ketteriä täällä ollaan ja pystytään sopeutumaan”

– On meillä jo asiat alullaan ja allekirjoituksiakin koossa. Tuntuu, että ehdokashankinta onnistuu ihan mukavasti. Tarkoitus on hankkia nyt muutama ehdokas enemmän kuin viimeksi, siksi ollaan ajoissa liikkeellä. Tavoite on kaksinumeroinen määrä, kuvailee tilannetta Juupajoen Kokoomuksen puheenjohtaja Juha Soikka.

– Vaikuttaa voi parhaiten olemalla mukana, ja nyt on mahdollisuus lähteä mukaan, hän kannustaa ehdokkuutta empiviä.

Piiri antaa taustatukea vaalityöhön, mutta teemat mietitään paikallisesti. Soikan oman käsityksen mukaan Juupajoen talous on periaatteessa kunnossa, ja suurin rahareikä ovat sosiaali- ja terveyspalvelut. Keskustelunaiheeksi hänkin arvelee nousevan sen, millä saadaan kääntymään väkiluku nousuun:

– Muuttotappio kasvaa, eikä kenenkään talous kestä jatkuvaa veronmaksajien vähenemistä. Päätöksenteon on sopeuduttava muuttuviin tilanteisiin, mutta näen, että kyllä täällä aika ketteriä ollaan ja pystytään sopeutumaan. Näillä näkymin ei meillä ole kuntaliitokseen tarvetta, mutta sitähän ei tiedä, mihin maailma muuttuu.

Juha Soikka ei usko, että korona vaikuttaisi merkittävästi vaalityöhön Juupajoella, määräysten mukaan toki mennään. Ehdokashankinta toimii pitkälti vanhoilla kuvioilla niin, että kaikki osallistuvat siihen, lähinnä kuitenkin hallitus, ja hän itse puheenjohtajana toimii myös vaalipäällikkönä.

Vasemmistoliitossa tähyillään mieluummin Orivedelle kuin Mänttä-Vilppulaan

Yhden valtuutetun Vasemmistoliitolla ei ole vielä yhtään nimeä listassa. Paikallisjärjestön puheenjohtaja Matti Tammelin sanoo suoraan, että lähiomaisen kuolema alkusyksystä sotki pasmoja, ja vanha sotaratsu Martta Lepistökin on jo vetäytynyt aktiiviroolista, Raimo Lepistö sentään mukana vielä on.

– Useampikin valtuutettu olisi hyvä olla, vähintään kaksi, sillä yksi ei pysty paljon mitään tekemään, Tammelin sanoo.

Juupajoella 40 vuotta asunut valtuuston varajäsen Tammelin nostaa vaaliteemat perusasioista: miten saadaan väkilukua nousuun ja nuoriso pysymään paikkakunnalla, sekä mistä luodaan työpaikkoja heille. Myös palveluiden heikkeneminen uhkaa väestöpohjan kutistuessa.

Tammelin lataa suoraan, että yhteistyö Mänttä-Vilppulan suuntaan on kunnan turmioksi, Oriveden suuntaan olisi ennemmin pitänyt katsella. On pitkä matka lähteä Mänttä-Vilppulaan lääkäriin, ja ambulanssiakin on joutunut odottelemaan kolme varttia. Hänestä ei riitä, että ambulanssi päivystää Juupajoella vain päiväaikaan.

– Mitä palveluja enää pystytään karsimaan? Ainoa oikea polku terveydenhuollossa olisi ollut edetä Oriveden kautta, maksaa ne lääkärimatkatkin Mänttään. Vanhusten hoitokin on ulkoistettu, ja ollaan enää nimellisesti itsenäisiä. Jos jokin siellä menee pieleen, siihen on vaikeaa ja hidasta puuttua, hän kritisoi.

Puolueen tilastakin hän on huolissaan, samoin ikääntyvästä jäsenkunnasta.

– Nuorta verta pitäisi saada, mutta puolueen valtakunnallinen kannatus on pitkään junnannut 8 prosentin vaiheilla, vaikka SDP:n kannatus on samaan aikaan noussut kovastikin. Puolueen vetäjällä on tähän iso vaikutus, Tammelin lisää.

Perussuomalaiset lähtee ”puhtaalta pöydältä, ilman historian painolasteja”

Perussuomalaisten paikallinen puheenjohtaja ja nykyisessä valtuustossa puolueen ainoa valtuutettu oli matkoilla, joten hänen puolestaan äänessä on varapuheenjohtaja Markus Tasanen.

– Kun vasta viime vaaleissa oltiin eka kertaa mukana, viime kausi oli eräänlainen harjoittelujakso. Nimiä on koossa vasta pari, mutta koetetaan, jos valtakunnallinen kannatus nostattaisi halukkaita meillekin. Työ on menossa, mutta kun olemme aktiivisia yrittäjiä, aikaa jää rajallisesti.

Tasasen mukaan viime vaaleissa pärjättiin äänimäärään nähden hyvin, lautakuntapaikkojakin irtosi mukavasti. Tästä hän nostaa hattua muille puolueille: neuvottelut paikoista olivat tasapuoliset eikä enemmistöväkivaltaa harrastettu.

– Ainahan saa haaveilla, realistista olisi saada muutama paikka lisää. Riippuu siitä, miten ihmiset innostuvat ja heijastuuko valtakunnallinen kannatus tänne, hän puntaroi odotuksia.

Tasanen korostaa uusilla tulokkailla olevan sikäli puhdas pöytä, että mukaan lähtevät pääsevät aidosti vaikuttamaan, mihin mennään ilman kangistuneita tapoja tai historian painolastia selässä. Puolueella ei ole himoa pistää näppejään paikallisiin asioihin tai ohjata liikaa ylhäältä.

– Sekään ei ole hyvä, jos yhtäkkiä koko porukka vaihtuu, kaikkea vanhaa osaamista ei pidä hävittää ideologisista syistä. Arvostan kokemusta tietyissä asioissa, mutta ei olla ihan täysin tyytyväisiä siihen mitä muut ajaa, erilaista näkökulmaa ollaan tuomassa päätöksentekoon, Tasanen linjaa.

Hänestä Juupajoki on kunnan kokoon nähden pärjännyt kiitettävästi. Tasanen varautuu kuitenkin siihen, ettei ”sote mene ihan tuubiin”.

– Korona ei täällä niin jyllää, joten kyllä täällä pystyy vähän vapaammin kohtaamaan kuin isoilla paikkakunnilla, mutta vanha kunnon puhelin on edelleen hyvä konsti tavoittaa ihmisiä uusista viestintäkanavista huolimatta.

Tasanen linjaa yhden merkittävän mahdollisuuden Juupajoelle.

– Etätyö tulee lisääntymään, siinä on meidän saumamme!

Vaalityö jää pakosti vaisummaksi kuin ennen

Pisimmällä taitaa olla SDP, sillä vaalialoitus pidettiin Nummelassa runsas viikko sitten, ja listalla on jo seitsemän nimeä, kahdeksaskin miettii. Nyt on jo suunnilleen saman verran ehdokkaita kuin neljä vuotta takaperin.

–  Valtuustopaikkoja pyritään saamaan ainakin saman verran kuin viimeksi, linjaa vaalipäällikkö Anne Lepola.

Ehdokkaita värvätessään hän nostaa esiin, että demareilla on aina ollut ryhmässään hyvä yhteishenki, yhdessä on ollut mukava tehdä töitä oman kunnan hyväksi. Vaaliteemoja kootaan yhdessä, mutta terveysasiat sieltä varmasti löytyvät.

– Ne täällä ovat aina puhuttaneet, ja varmasti edelleen pysyvät aiheena. Valtakunnan tason edestakaisin veivaaminen on kyllä hermostuttavaa. Sote ja talous ovat seuraavan nelivuotiskauden isoja asioita, toivottavasti ei ruveta taas siihen rumbaan (kuntaliitoskeskustelu) vaan pysytään itsenäisenä, ellei tule mitään valtavia pakotteita, Lepola aprikoi.

Vaalityötä entiseen tapaan ei nyt päästä tekemään, kun tapahtumien yleisömäärää on rajattu.

– Pakosti se jää vaisummaksi. Tehdään vaan esite jaettavaksi sekä ollaan somessa, nettisivulla ja Facebookissa. Ennen on jaettu ruusuja ja tavattu ihmisiä. Mutta keväästähän ei kukaan tiedä, joten pieni toivo elää vielä, Anne Lepola kertoo.

Hänestä valtuustossa on hyvä henki, vaikka kokouksia ei usein olekaan. Lokakuun lopussa kuitenkin pidetään valtuustoseminaari, jossa muun muassa pohjustetaan talousarviota.

Leave a Comment