Vammaispalvelujen henkilökohtaisen avun palveluseteli tulee käyttöön koko Pirkanmaalla

Pirkanmaan kunnat ottavat käyttöön vuoden alusta vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun palvelusetelin. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt osaltaan palvelusetelin sääntökirjan ja palvelusetelin arvon. Muut kunnat tekevät päätökset viimeistään lokakuun aikana.

Henkilökohtaisen avun palveluseteli on jo aiemmin ollut käytössä joissakin Pirkanmaan kunnissa. Palveluseteliin liittyvät säännöt pohjautuvat näiden kuntien säännöstöön.

Pirkanmaan henkilökohtaisen avun yksikkö vastaa jatkossa koko maakunnan palveluseteliasiakkaiden ohjauksesta ja neuvonnasta. Yksikkö hoitaa myös palvelusetelin käytännön järjestelyt, laskutuksen ja tuntiseurannan.

Henkilökohtaisen avun järjestämisvastuu säilyy asiakkaan kotikunnassa. Kotikunnan vammaispalveluyksikkö arvioi asiakkaan palvelutarpeen ja tekee päätöksen henkilökohtaisesta avusta. Palveluseteli on yksi kolmesta henkilökohtaisen avun järjestämistavasta. Muita tapoja ovat työnantajamalli ja ostopalvelu.

Palvelusetelimallissa Tampereen kaupunki hyväksyy palveluntuottajat, jotka sitoutuvat sääntökirjan vaatimuksiin. Asiakas valitsee näistä hänelle sopivimman palveluntuottajan tai -tuottajat, joilta hän ostaa henkilökohtaisen avun palvelun. Palvelusetelin käyttö on asiakkaille vapaaehtoista ja maksutonta.

Tavoitteena on myös ottaa käyttöön laskutuksessa ja palvelusetelien hallinnassa sähköinen Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä. Alan toimijoiden tulee hakeutua palveluntuottajiksi tämän järjestelmän kautta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?