Merja Rantanen nappasi SM-kullan Jämsään – Jussi Suna vei miesten mestaruuden vaikka meno hyytyi lopussa lähes kävelyksi

erikoispitkien matkojen SM-suunnistus
Sarjat D21 ja H16 olivat samassa yhteislähdössä. Maastoon painelee myös naisten voittaja Merja Rantanen (numero 102). Kuva: Juha Jäntti

– Onneksi matka ei ollut enää yhtään pidempi. En jaksanut lopussa enää juuri muuta kuin kävellä, H21-sarjan Suomen mestari, Turun Metsänkävijöiden Jussi Suna huokasi 24 kilometrin suunnistustaipaleen jälkeen.

– Alkuun tuntui siltä, että porukka ei hajoa lainkaan hajonnoista huolimatta. Tein jälkimmäisellä hajonnalla oman reitinvalintani, ja vain Timo Sild lähti mukaan samalle reitille. Tällä ratkaisin pelin muuhun porukkaan nähden.

Tampereen Kooveeta edustava virolainen Timo Sild meni lopulta menojaan kisan voittoon asti. Kisan kakkoseksi sijoittunut Suna oli paras suomalainen.

Reitti oli Sunan mukaan vähintäänkin riittävän pitkä ja raskas. Maasto rohkaisi käyttämään polkuja ja metsäteitä niin paljon kuin mahdollista, vaikka tämä tarkoittikin välillä hiukan pidempiä reittejä.

Miesten H21-sarjan Suomen mestari Jussi Suna (oik) ei nauttinut palkintojenjaossa navakasta tuulesta. Vieressä hopeamitaliaan asettelee Angelniemen Ankkureiden Mikko Sirén. Kuva: Juha Jäntti

Mestaruus oli Sunan ensimmäinen, ja voitto lämmitti mieltä. Hän tiesi maastossa, että muut suomalaiset ovat jääneet todennäköisesti jälkeen. Tämä toi hyvällä tavalla yritystä menoon, kun mestaruus oli mahdollista saavuttaa.

– Voittomahdollisuus laittoi tsemppaamaan, vaikka olikin loppumatkasta jo todella väsynyt. Se oli erityisen hienoa, että sain kisan kääntymään edukseni omalla ratkaisullani reitin suhteen.

Erikoispitkien matkojen SM-kisojen naisten D21-sarjan voiton veri Jämsän Retki-Veikkoja edustava Merja Rantanen. Mestaruus oli hänelle hienoinen yllätys.

– Olen yllättynyt siitä, miten hyvää vauhtini oli tänään. Kuntoni oli ennen näitä kisoja itselleni vähän kysymysmerkki, mutta nyt niin juoksu kuin suunnistuskin sujuivat hienosti.

Maasto oli Rantasen mielestä mukavan vaihtelevaa. Radat antoivat mahdollisuuden mennä maaston lisäksi myös teitä pitkin.

– Mielenkiinto säilyi koko matkan ajan, koska reitti vaati paljon tarkkaa suunnistusta. Kisa menikin läpi yllättävän nopeasti.

H21-sarjan hopealle sijoittui Angelniemen Ankkureiden Mikko Sirén ja pronssille Ikaalisten Nousevan Voiman Juho Ylinen. D21-sarjan kakkonen oli SK Pohjantähden Kirsi Nurmi, ja Hiidenkiertäjien Jenny Patana otti pronssia.

OrPon suunnistusjaosto järjesti lajin erikoispitkien matkojen SM-kisat lauantaina Kutema-Pukalan maastoissa. Kisoihin osallistui hiukan alle 1 300 suunnistajaa, joista nuorimmat kilpailivat alle 15-vuotiaiden sarjoissa, ja varttuneimmat olivat yli 85-vuotiaita.

Naisten D21-sarjan Suomen mestari Merja Rantanen tuulettaa. Kuva: Juha Jäntti

Kilpailunjohtaja Riku Kopra sai todeta kisapäivän päätteeksi, että kaikki toimi juuri kuten oli suunniteltukin. Kaikki noin 1 300 kilpailijaa ja satakunta kuntosuunnistajaa pääsivät sujuvasti kisaamaan, vaikkakin koronan vuoksi hiukan poikkeusolosuhteissa.

– Useimmat kilpailijat olivat tyytyväisiä järjestelyihimme. Kaikki pääsivät metsään ajallaan, ja rastit olivat paikoillaan. Sää oli syksyinen, mutta olosuhteissa ei ollut suuremmin valittamista, Kopra summasi.

Kilpailijat pitivät ratoja hyvin suunniteltuina. Maastopohja ei ollut keveimmästä päästä, mutta se tuntui kuuluvan asiaan.

– Aika moni kisaaja sanoi, että rata oli rankka mutta hyvä.

Ainoa pieni ongelma syntyi, kun pieni yöpakkanen vaihtui päiväsajan plussakeliksi. Kosteus aiheutti sähkölaitteisiin häiriöitä, jotka kuitenkin saatiin hallintaan.

Kilpailukeskuksessa oli tilaa riittävästi, kun viereisellä louhoksella toimiva yritys tuki kisahanketta tasoittamalla kenttää kisakeskusta ja parkkialueita varten.

– Autoja oli yllättävän paljon, ehkä lähemmäs tuhat kaikkiaan, Kopra arvioi.

– Väkeä tuli tavallista enemmän omilla autoilla, luultavimmin koronatilanteesta johtuen.

Tampereen KooVeeta edustava virolainen Timo Sild oli H21-sarjan nopein. Kuva: Juha Jäntti
Miesten H21-sarjan yhteislähtö. Kuva: Juha Jäntti
D21-sarjan hopealle suunnistanut Kirsi Nurmi on juuri leimannut viimeisellä rastilla. Kuva: Juha Jäntti
Pasi Kiema puhalteli mitalifanfaarit sofar-torvella. Kuva: Juha Jäntti

Muokattu 19.10.2020: Lisätty kilpailunjohtajan kommentit kisapäivän sujuvuudesta.