Vielä on aikaa harkita

Kuntavaalit pidetään ensi vuonna huhtikuussa. Varsinainen vaalipäivä on 18. huhtikuuta ja ennakkoäänestys alkaa kotimaassa 7. huhtikuuta. Vaaleissa kuntalaiset valitsevat itselleen edustajansa kunnan ylintä päätösvaltaa käyttävään kaupungin- tai kunnanvaltuustoon.

Kuntavaaleissa annetulla äänellä on suuri merkitys. Äänestäessään kuntalainen on hoitanut kansalaisvelvollisuutensa. Hän on tehnyt oman osansa sen eteen, että kaupungin tai kunnan asioita hoidetaan hänen arvomaailmansa mukaisesti.

Kuntalainen voi tehdä myös enemmän kuin antaa vain äänensä. Hän voi asettua kuntavaaleissa ehdolle ja pyrkiä mukaan päätöksentekoon. Päätöstä ehdokkaaksi ryhtymisestä ei tarvitse tehdä vielä tänään eikä edes huomenna. Ehdokashakemusten jättöpäivä on vasta ensi vuoden puolella 9. maaliskuuta. Harkinta-aikaa on siis runsaasti jäljellä.

Tilastot kertovat, että viime kuntavaaleissa Oriveden valtuustossa aloitti 13 uutta valtuutettua ja Juupajoella seitsemän. Lukumäärät tarkoittavat sitä, että noin molemmissa kunnissa noin puolet valtuutetuista oli uusia päättäjiä. Suhdeluku on hyvä. Silloin on sopivasti jatkuvuutta, mutta myös riittävästi uusia tuulia.

Leave a Comment