Jo vilkkaaseen käyttöön otetut Paltanmäen elämysportaat avattiin virallisesti – hanke on ollut monien tahojen yhteistyön tulos, vaikka vastuun kantoikin Oriveden Sydänyhdistys

Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto sai leikata Paltanmäen elämysportaiden avajaisnauhan. yhdessä Oriveden Sydänyhdistyksen Ulla Erosen kanssa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

–Vuonna 2018 portaat olivat vain haave. Vuonna 2019 liikuimme alueella ja mietimme, kuka voisi ryhtyä toimeen. Vaihtoehtoja ei oikein löytynyt, joten Sydänyhdistyksen hallitus päätti kevättalvella 2019 ryhtyä toteuttamaan hanketta, Oriveden Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Ulla Eronen totesi sunnuntaina Sydänviikon päätteeksi.

Eronen seisoi valmiiden Paltanmäen elämysportaiden lähes alimmalla askelmalla ja oli juuri leikannut sydännauhan poikki kaupunginjohtaja Juha Kuusiston kanssa. Kesti siis vain reilun vuoden, kun portaat olivat muuttuneet haaveesta todeksi.

– Ilman tukijoita tästä ei olisi tullut mitään. Keväällä me yllätyimme, kuinka varainkeruu onnistui, vaikka korona iski päälle. Kaiken kaikkiaan tukijoita on ollut noin 250. Suuri kiitos kaikille heille, Eronen sanoi.

Jäähallin seinään on kiinnitetty taulu, johon tukijoiden nimiä on ikuistettu. Kaikki eivät kuitenkaan ole nimeään esille halunneet.

Elämysportaat
Ulla Eronen esitteli elämysportaiden avajaisissa myös Oriveden Sydänyhdistyksen hallituksen jäsenet. Hallituksen hyvällä yhteistyöllä oli suuri merkitys sille, että porrashanke onnistui. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Hieno täydennys tarjontaan

Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto totesi elämysportaiden täydentävän hienosti paikkakunnan muuta liikuntatarjontaa.

– Viime vuosina kuntoportaita on noussut monelle paikkakunnalle, mutta meillä on nyt elämysportaat. Kiitos Oriveden Sydänyhdistykselle, kun lähditte tätä hanketta viemään eteenpäin, Kuusisto totesi.

Liikunnan ja liikkumisen hyvät puolet on tunnistettu myös kaupungintalolla. Kuusisto mainitsi, että liikkumattomuudesta aiheutuvat kustannukset nousevat Orivedellä noin seitsemään miljoonaan euroon vuodessa.

– Yksi tärkeä asia, mitä kunta voi tehdä, on siis luoda puitteita ja olla mukana hankkeissa, joiden avulla saadaan Orivedelle uusia liikuntamahdollisuuksia.

Kuusisto kertoi käyneensä portailla jo useaan kertaan sen jälkeen, kun ne kesäkuussa valmistuivat.

– On ollut hienoa huomata, että täällä on ollut tosi paljon porukkaa ja eri-ikäisiä. Mielestäni nämä portaat myös sopivat kaikenikäisille. Nämä eivät ole liian jyrkät eikä kaikkia portaita ole pakko nousta, koska kesken matkan voi siirtyä pururadalle.

Elämysportaat
Avajaisissa oli sunnuntai-iltana paikalla kourallinen väkeä. Se ei kuitenkaan järjestäjiä suuremmin haitannut, sillä he tiesivät, että elämysportaita on käytetty aktiivisesti jo niiden valmistumisesta saakka. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Ei kuntoportaat, vaan elämysportaat

Myös Eronen painotti, että portaat on tarkoitettu aivan jokaiselle. Tämä oli kirjattu myös jo portaiden hankehakemukseen.

– Paltanmäen elämysportaat -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa Oriveden seudun kaikkien ikäryhmien asukkaiden hyvinvointia ympäröivän luonnon, kulttuurihistorian sekä terveysliikunnan näkökulmasta. Portaiden sijainti Paltanmäellä Oriveden Kotiseutumuseon, jäähallin, koulukeskuksen sekä kuntoradan yhteydessä tarjoaa hienon mahdollisuuden lukuisiin erilaisiin portaiden hyödyntämistapoihin niin eri ikäisten asukkaiden, alueella vierailevien, seurojen ja yhdistysten jäsenten, tapahtumajärjestäjien kuin oppilaidenkin näkökulmasta, Eronen kertasi hankehakemuksen sisältöä.

Hakemuksessa tuotiin myös esille, että hankkeen avulla vahvistetaan usean hyvinvoinnin osa-alueen vuorovaikutteisuutta sekä tarjotaan Oriveden ja lähikuntien asukkaille mahdollisuus liikkumisen, kulttuurin, luonnon sekä lisäksi näiden kaikkien opetuksellisten elementtien yhdistämiseen.

– Näitä kaikkia yhdistämällä hanke tarjoaa kaikille ikäryhmille lapsista ja nuorista aina senioreihin ja vanhuksiin saakka mahdollisuuden kasvattaa hyvinvointia ja matalan kynnyksen liikuntapaikan. Nämä ovat siis elämysportaat, eivät kuntoportaat, Eronen jatkoi.

Hankkeen onnistumisen kannalta merkittävää oli myös se, että Kotiseutuyhdistys oli myötämielinen portaiden rakentamiselle.

– Ilman sitä näitä portaita ei olisi, sillä Kotiseutuyhdistys omistaa tämän maa-alueen. Museovirasto sitten saneli tarkoin, että mihin kohtaan portaat voisi rakentaa. Ihan mihin tahansa niitä ei saanut tehdä, Eronen kertoi.

Lopullinen portaiden sijoituskohta on kuitenkin osoittaunut onnistuneeksi niiden käyttötarkoituksen kannalta.

Elämysportaat
Fanfaari elämysportaille! Sen soitti avajaisissa Pasi Kiema. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment