Oriveden seurakunta huomioi uudet koronaturvatoimet – kasvomaskien käyttöä suositellaan muun muassa kirkoissa

Oriveden seurakunta on päivittänyt koronavirukseen liittyviä turvatoimiaan Pirkanmaalle annetun uusimman ohjeistuksen mukaisiksi. Kyse on kasvomaskin käyttöön liittyvistä suosituksista.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee kasvomaskin käyttöä yliopistoissa ja korkeakouluissa sekä sisätiloissa tapahtuvissa joukkokokoontumisissa. Näihin kuuluvat muun muassa kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet.

Oriveden seurakunta tiedottaakin nyt, että maskisuositus koskee myös seurakuntia. Suosituksena on, että yli 15-vuotiaat käyttäisivät maskeja julkisissa tiloissa, joissa turvavälejä ei aina voi noudattaa, kuten esimerkiksi kirkoissa ja muissa seurakuntien kokoontumistiloissa.

– Kyse on lähimmäisten suojelemisesta. Samalla on toki hyvä muistaa, ettei maskin käyttö korvaa tarvetta pitää huolta turvaväleistä. Jokainen tilaisuuten tulija huolehtii itse tarvittavan määrän maskeja mukaansa, seurakunta tiedottaa.

Turvaväleistä on huolehdittava

Kokoontumisrajoitusten suhteen aluehallintovirastojen lokakuulle antamat määräykset ovat tällä hetkellä samat kuin aikaisemmin. Yli 50 hengen kokoontumisia on mahdollista järjestää ainoastaan, jos järjestäjä pystyy vastaamaan riittävistä turvaväleistä, käsihygieniasta ja muusta koronaturvallisuudesta. Järjestäjän vastuu edellyttää sitä, että ihmisiä ohjeistetaan ja aktiivisesti muistutetaan turvaväleistä.

Oriveden seurakunnan kirkoissa istumapaikat on merkitty erikseen. Seurakuntatalojen tiloista ylimääräiset tuolit on puolestaan poistettu. Tuoleja ei saa siirrellä paikasta toiseen.

– Isommissa tilaisuuksissa kirkoissa ihmiset ohjataan paikoille niin, että välit säilyvät. Ehtoollisella käynnistä ohjeistetaan jumalanpalveluksen yhteydessä. Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, muistutamme  ja autamme turvavälien pitämisessä, seurakunta ohjeistaa.

– Edelleen tarvitaan myös selkeää rajaamista siinä, missä paikoissa voi istua ja mikä on tarkoitettu turvaväliksi. On kokemus, että ihmisten kokoontuessa tärkeisiin hetkiin yleiset ohjeet helposti unohtuvat. Samassa taloudessa asuvat voivat edelleen istua tilaisuuksissa vierekkäin.

Yksityistilaisuuksissa vastuu järjestäjällä

Kastetilaisuuksien pitopaikaksi seurakunta suosittelee kirkkoa kirkossa, koska siellä turvavälit voidaan taata. Perheen kirkollisen toimituksen jälkeen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus.

– Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä, ei seurakunnalla. Samoin vastuu kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavista kirkollisista toimituksista on tilaisuuden järjestäjällä, seurakunnasta muistutetaan.

Seurakunnansta muistutetaan, että lähikontakteja välttävistä järjestelyistä huolimatta on tärkeää, että ihmiset saavat edelleen tulla seurakunnan tiloihin kohtaamaan ja saamaan tukea elämäänsä.

– Arkisella seurakuntaelämällä on iso merkitys siinä, miten yhteisömme selviytyy pitkittyneessä tilanteessa: miten kokemus osallisuudesta, yhteisyydestä, toivosta ja luottamuksesta säilyy, tiedotteessa todetaan.

Leave a Comment