Oriveden lukio avaa ovensa aikuisille yksittäisiin kursseihin ja aineisiin – vielä ei voi suorittaa koko lukiota eikä ylioppilastutkintoa

Oriveden lukiossa aloitetaan aikuislinja aineopiskeluna, jossa opiskelija voi suorittaa yksittäisiä kursseja tai aineita. Aikuislukion käynti on maksullista. Hinta on kurssikohtainen, mutta jos opiskelee useampaa ainetta, kannattaa ennemmin maksaa lukukausi- tai lukuvuosimaksu. Työttömät saavat 50 prosentin alennuksen kurssimaksuihin.

Asiasta päätti viime viikolla Oriveden lasten ja nuorten lautakunta, joka piti asiaa varsin hyvänä Oriveden lukion kehittämisen ja orivesiläisten opintomahdollisuuksien kannalta. Opiskelijaksi aikuislinjalle voidaan ottaa yli 18-vuotias, peruskoulun suorittanut hakija. Keskiarvorajaa aikuislukio-opintoihin ei ole.

Opiskelun voi aloittaa mihin aikaan vuodesta tahansa uuden jakson alkaessa. Koko lukion oppimäärää ei kuitenkaan vielä voi suorittaa, eikä osallistua ylioppilaskirjoituksiin, sillä aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaa ei ole vielä tehty.

Lukion uudet opetussuunnitelmat astuvat voimaan syksyllä 2021, ja lautakunta päätyi kasvatus- ja opetusjohtajan kanssa samalle kannalle, että on tarkoituksenmukaista valmistella sekä nuorten että aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat yhtä aikaa.

Opiskelumahdollisuus tarjoaa siis tässä vaiheessa ainoastaan mahdollisuuden aiempien opintojen täydentämiseen tai yksittäisten arvosanojen korottamiseen. Tavoitteena on kuitenkin ennen pitkää laajentaa aikuislukio tutkinto-opiskeluun, jossa voi aikuisena suorittaa koko lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon tai molemmat.

– Lukion aikuisopiskelumahdollisuudella halutaan lisätä lukion ja Oriveden elinvoimaa, laajentaa nuorten ja aikuisten monipuolisia opiskelumahdollisuuksia ja sitä kautta parantaa yksilön hyvinvointia. Se on osa jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen kulttuuria ja tarjoaa laadukasta ajanvietettä, jos vaikkapa nuori on jäänyt ilman opiskelupaikkaa, kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila taustoittaa.

Leave a Comment