Auvisen taloon yläkerrassa on esillä videoinstallaatio – työ on orivesiläissyntyisen Hanna Järvenpään kädenjälkeä

Orivesiläissyntyinen kuvataiteilija Hanna Järvenpään Niitty-tilallinen paperi-installaatio on koettavissa Auvisen talossa vielä 10. lokakuuta saakka. Esillä on teoksia monelta vuodelta ja useammasta eri teoskokonaisuudesta.

Teoksista uusin on Rising (2020). Kevään poikkeustilanteen se vuoksi siirrettiin Oriveden osalta syksylle, ja teos sai sen sijaan ensiesityksensä virtuaalisena versiona rakennettuna Taidekeskus Ahjoon Joensuuhun. Installaatiovideo on nähtävillä sekä taiteilijan että Taidekeskus Ahjon Youtube-kanavilla. Auvisen yläkerran huoneessa installaatio on nyt ensi kertaa nähtävillä yleisölle livenä.

Toiseen huoneeseen Järvenpää on tuonut esille vanhempia kollaaseja ja tekstiiliteoksia sekä entisten teoskokonaisuuksien osia kierrätettynä uuteen muotoon teoksessa The Book of Letting Go. Alunperin nyt paperille nidotut kankaalle valotetut syanotypialla tehdyt kuvat olivat esillä kahdessa yli tuhannen kappaleen keoissa Itä-Suomen nykytaidetta esittelevässä näyttelyssä vuonna 2015. Itse valokuvat on otettu taiteilijan matkoilla Suomessa, Saksassa, Norjassa ja Tšekeissä vuosina 2008-2014.

Vaihtoehtoinen valokuvausmenetelmä syanotypia on ollut Järvenpään lempitekniikoita jo pitkään, etenkin kierrätyskankaille toteutettuna.
Edellisen näyttelyn Järvenpää piti Orivedellä noin 15 vuotta sitten. Nyt parikymmentä vuotta Pohjois-Karjalassa elänyt hetkeksi pirkanmaalaiseksi palannut taiteilija matkaa kohti Naantalin saaristoa tutkimaan ja kuuntelemaan merta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?