Vielä ehtii vastata muovinkeräyskyselyyn, kerro kokemuksesi

Runsaan vuoden ajan toteutetusta Oriveden muovinkeräyspilotista on parhaillaan menossa lyhyt kysely, jolla selvitetään asukkaiden – myös mökkiläisten – muovinkeruutottumuksia ja -haluja.

Kyselyyn voi vastata syyskuun loppuun eli vielä keskiviikkona, ja linkki kyselyyn löytyy muun muassa kaupungin nettisivuilta.

Pirkanmaan Jätehuollon ja Suomen Uusiomuovin järjestämä kokeilu on ainut laatuaan Suomessa. Orivedellä nimittäin kerätään kaikkia kotitalouksien jätemuoveja, ei pelkästään pakkauksia. Muoveja onkin saatu asukasta kohden enemmän kuin muissa keräyksissä.

Kokeilu on nostanut jäteaseman kävijämäärät yli puolitoistakertaisiksi aiempaan verrattuna. Tuodessaan muoveja kävijät tuovat samalla muitakin hyötyjätteitä.

Oriveden muovipilotti jatkuu vuoden 2020 loppuun, ja muovinkeräyksen jatkosta päätetään sen pohjalta.

Nyt selvitetään, mitä kertyy ja miten eri muovilajit saadaan kerrätykseen

Pilotissa selvitetään, minkälainen on keräykseen päätyvän muovin koostumus, kun sinne otetaan vastaan kaikenlaiset muovit. Lisäksi arvioidaan, millaista esikäsittelyä ja lajittelua se vaatii ja ylipäätään katsotaan, onko kertyvän muovijätteen kierrätykselle olemassa tekniset edellytykset.

Keräyksen ensimmäisellä vuosipuoliskolla, loppuvuonna 2019, kerättiin noin 25 000 kiloa muoveja, joista saadaan teollisuudelle kelpaavaa raaka-ainetta.

Orivedellä muovinkeräysastioihin saa laittaa sekä muovipakkaukset että hylättävät puhtaat muoviesineet, kuten rikkinäiset lelut, astiat, ämpärit ja kukkaruukut, jopa puutarhatuolit. Maatalouden muovit ovat kokeilun ulkopuolella, samoin sähkölaitteet ja rakennusjätteet. Myöskään ongelmallisia PVC-muoveja ei haluta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?