Luomumansikasta kehitellään aina uusia tuotteita – rinnalle nostettu nyt myös luomuviljatuotteet pussitettuna

Niemelät ovat tehneet tilalla sukupolvenvaihdoksen vuonna 2011. Sami Niemelän kädessä hillopurkki, jolle luvataan säilyvyyttä ainakin neljä kuukautta, jopa puoli vuotta – ellei se tule sitä ennen syötyä. Päivi Niemelällä ja hyllyssä vasemmalla tilan uutuutta, mahlalla höystettyä mansikka-karviaismehua. Mahla on maultaan mietoa, eikä sen aromi juuri erotu. Se onkin mukana ennen kaikkea vaikutuksen vuoksi. Kuva: Anne Kotipuro.

Lauantain Osta tilalta -päivä vilkastutti huomattavasti Pirtttikankaantien liikennettä, olihan sen varrella kaksikin tilakohdetta. Osa kävijöistä suuntasi ennen kaikkea tutustumaan Metsäojan ylämaankarjaan ja emännän lihasopalle, mutta moni malttoi pysähtyä myös ison mansikan kohdalla, Päivi ja Sami Niemelän luomumansikkatilalla.

Niemelät olivat säästäneet tilamyyntipäivään uusimman tuotteensa esittelyn. Parin desin pulloon pakatun juoman juju on koivunmahla, jota on 20 prosenttia sisällöstä. Niemelät olivat keränneet ja pakastaneet mahlan keväällä, ja sesongin mentyä oli aikaa sekoitella mahlat mansikkamehuun. Mukana on myös karviaismehua, joka antaa juomalle oman, hiukan kirpeän arominsa, ja makeudeksi vähän luomuhunajaa.

– Terveysjuomaksi emme saa tätä mainostaa, koska sen vaikutuksista ei ole tutkimustuloksia, mutta mahlan monipuolinen kivennäisainesisältö on toki vanhastaan tiedossa, sanoo isäntä Sami Niemelä.

Mansikkakuohu jo vanha tuttu juhlajuoma

Toisessa hyllyssä on heidän alkoholitonta mansikkakuohujuomaansa, jota juupajokelainen Kaarina Niemi kertoo vieneensä Seinäjoelle asti ja saaneensa viemisistään paljon kiitosta. Juhlajuoma pakataan kuohuviinipulloihin yhteistyökumppanin laitteilla Kokemäellä, mutta sitä ei millään lailla käytetä. Mehuun lisätään kuplat, eikä mansikan makeus kaipaa lisäsokeria.

– Niitä meni vielä elokuussakin ylioppilasjuhliin, Niemelät tietävät.

Poikkeuksellisesti poimijoiden taukotilaan sijoitetun myymälän yksi seinusta on täytetty jauho- ja ryynipusseilla. Sami Niemelä kertoo, että luomukauraa ja -ruista on jo vuosia myyty keskusliikkeille jyvinä jalostettavaksi, mutta nyt tehtiin itse myllymatka luomuviljaa jauhavaan myllyyn Ylöjärvelle ja pussitettiin itse omia tuotteita. Näin niistä saa paremman tuoton, ja suoramyynti toimii ainakin kesäaikaan hyvin. Niemelälisää, ettei esimerkiksi kaurahiutaleita ole höyrytetty tai muuten käsitelty, mutta puuro niistä kypsyy silti vartissa.

Sami Niemelä kertoo heidän osallistuneen kesän aikana Talviaisten kylätorille ja toiseen myyntitapahtumaan Lylyssä, mutta varsinainen sesonki on joulun alla. Tällä välillä tuotteita toimitetaan asiakkaille vain tilauksesta, jälleenmyyntipisteistä niitä ei ainakaan vielä saa.

Vain hillot keitetään tilalla

– Kaikki ylijäävät marjat käytämme mehuntekoon ja saamme näin jalostettua säilyviksi tuotteiksi. Mehuissakin sokeria on niin vähän kuin mahdollista. Hillot keitämme ihan tässä omalla tilalla, hän jatkaa.

Muut tuotteet valmistetaankin pitkälti siihen erikoistuneiden yhteistyökumppaneiden tilalla, onhan mehua pullojen ohella myös viinipäniköistä tutuissa hanallisissa pusseissa.

Tilapäiskahviossa, joka normaalisti toimii mansikoiden pakkaustilana kylmiön yhteydessä, on muun muassa Päivi Niemelän itse leipomaa foccaccia-leipää sekä rukiista että vehnästä tehtynä.

Poimijoina Niemelät ovat käyttäneet etenkin lähiseudun nuoria. Jotkut käyvät vain kokeilemassa hommaa, osa viihtyy pitempään, mutta mitään kevyttä kesähuvia ei mansikanpoiminta ole. Viime kesänä ulkopuolisia poimijoita oli neljä.

Kahvion ja myymälän välissä on talon vanhan emännän Tuula Niemelän lapsenlapsensa Joonas Niemelän kanssa pystyttämä kirpputori. Pihalla seisoo uudempia ja vanhempia maatalouskoneita, mutta hänen miehensä  Pasi Niemelän huolella kunnostettua 60-luvun pikkutraktoria enemmän nuorimpia vieraita näyttää kiinnostavan ilmassa leijuva haukka, joita käytetään mansikkamailla pelätteinä. Haukat karkottavat lintuja yllättävän tehokkaasti.

Kävijöitä on poikennut pitkin päivää tasaisesti kauempaakin. Esimerkiksi Kangasalan naiset ovat ihailleet Juupajoen hoidettuja maisemia ja vähän kauhistelleet mutkaisia teitä.

Juupajokelaiset Riitta Lilja (vas.) ja Kaarina Niemi poikkesivat Päivi Niemelän pitämässä kahviossa. Molemmat lähtivät foccacciat kainalossa. Lauantain tiheään ropsahdellut sadekaan ei estänyt ihmisiä lähtemästä tilakierrokselle. Kuva: Anne Kotipuro.

Leave a Comment