Tampereen työväentalon uudet tammiovet kertovat orivesiläisistä käden taidoista

tammiovet Markku Henttonen
Markku Henttonen katselee valmiita ovia tyytyväisen oloisena. Työ sujui ongelmitta, ja lopputuotteen laatu kestää lähemmänkin tarkastelun. Kuva: Juha Jäntti

Perinteikäs Tampereen työväentalo, nykyiseltä nimeltään Puistotorni, saa uusia tammesta tehtyjä kerrosovia näinä päivinä. Alkuperäisten ovien mallia mahdollisimman tarkoin mukailevat ovet ovat orivesiläisten puuseppätaitajien käsityötä.

– Kävimme ensimmäiset keskustelut urakasta viime kesänä, teimme tarjouksen ja saimme viimein tilauksen pääsiäisen tienoolla. Kesäaika on mennyt tiiviisti ovikokonaisuuksia rakentaessa, yrittäjä Markku Henttonen kertoi puusepänliikkeensä työtiloissa lähes valmiiden tuotosten äärellä.

Puistotornissa uusitaan Hallituskadun puoleisen siiven neljän yläkerroksen kerrosovet, joiden kautta kuljetaan porraskäytävästä huonetiloihin.

Kiinteistömestari Jussi Koskisen mukaan 1930-luvulta asti palvelleet ovet ovat tulleet käyttöikänsä päähän, eivätkä ne täytä nykyisiä käyttö- ja turvallisuusvaatimuksia.

– Ovien uusiminen on yksi osa talon ylläpitoa, johon meillä liittyy melkeinpä vuosittain jonkinlaista remontointia. Palotarkastaja on suositellut, että kerrosovien tulisi olla paloteknisesti turvallisia. Nykyiset ovet eivät myöskään täytä esteettömyyden vaatimuksia, koska ne ovat liian kapeita.

Uudet massiiviset täyspuiset ovet täyttävät 30 minuutin palonkestovaatimuksen. Ovien rakenteisiin kuuluu erilaisia palonkestäviä tiivisteitä. Myös ovikokonaisuuksiin kuuluvat ikkunaruudut ovat palonkestäviä.

Nykyaikaisiin ovirakenteisiin kuuluvat lisäksi sähköiset kytkennät, joita tarvitaan turvallisuuden kohentamiseen sähkölukkojen avulla.

Ennen urakan aloitusta Henttonen kävi ottamassa vaimonsa Ritvan kanssa kohteesta mitat, joiden pitää olla millintarkasti kohdallaan. Ritva vastaa yrityksen taloushallinnosta ja jakaa toiminnan vetovastuuta yhdessä Markun kanssa.

Tampereen työväentalon ovet, puuseppä Henttonen
Markku Henttonen ja Mikko Lindberg ovat saaneet käännellä muutamaan otteeseen melko lailla painavia ovirakenteita. Kuva: Juha Jäntti

Yksittäinen kerrosovikokonaisuus koostuu useasta eri osasta. Varsinainen ovi on jatkossa metrin levyinen, ja siihen liittyy kapeampi erikseen avattava ovi, jota kutsutaan vasikaksi. Ovia kehystävät kiinteät rakenteet, joissa toistuu sama neliökuvioteema kuin ovissakin.

Kun ovi tehdään paksusta tammesta, se on tukeva, ja se myös painaa toistasataa kiloa.

– Siinä on oma haasteensa, kun käsittelemme, nostelemme ja kääntelemme ovia ja muita osaelementtejä näin kahden miehen voimin eri työvaiheissa, Henttonen totesi.

Henttosen aisaparina työskentelee Mikko Lindberg, alan osaaja jo 25 vuoden kokemuksella. Henttosella on takanaan 42 vuotta puuseppäyrittäjänä.

Arvokohteen oviurakka on hanke, jossa tarvitaan osaamista. Työn jäljen pitää olla viimeisen päälle laadukasta, ja tuotteelta odotetaan pitkää käyttöikää.

– Tekijällä pitää olla kokemusta vastaavista töistä, jotta ylipäätään uskaltaa ottaa näin vaativan tehtävän vastaan. Osaamisen pitää ulottua itse tekemisen lisäksi myös sen hallintaan, mistä saadaan juuri oikeanlaiset komponentit, Henttonen painotti.

Tampereen työväentalon ovet, puuseppä Henttonen
Mikko Lindberg vetää ikkunan tiivisteeksi palonkestävää silikonia. Kuva: Juha Jäntti

Yhdysvalloissa kasvanut tammipuu on tullut välittäjän kautta raakalankkuina Orivedelle. Lankut on sahattu ja höylätty paikan päällä tarvittaviksi rakenneosiksi ja listoiksi.

Kansainvälistä ulottuvuutta edustavat myös korkealaatuiset saksalaiset messinkisaranat ja Virosta hankitut palonkestävät lasiruudut.

Pyöreät koristeosat on teetetty sieviläisellä yrityksellä, koska Henttosella ei ole sopivaa automaattisorvia juuri tällaiseen sarjatuotantoon. Kaikkea ei ole järkevää tehdä itse.

Puuseppä ei pääse toteuttamaan tässä ovihankkeessa itseään siinä mielessä, että uusi tuotos pitää tehdä tarkkaan vanhan mallin mukaisesti.

– Tämä on ollut kuitenkin todella  mielenkiintoinen urakka. Olemme saaneet soveltaa käytäntöön monenlaista osaamista, ja tavoitteena on mahdollisimman laadukas lopputulos. Sellainen vaatii todellista paneutumista.

Hanke on tekijöiden puolesta loppusuoralla. Ovirakenteet ovat saaneet lakkapinnan, ja ne ovat heloituksia vailla valmiit toimitettaviksi. Tutuksi tulleen asennusyrityksen väki hakee pian ovet, kuljettaa ne Tampereelle, kantaa yläkerroksiin ja asentaa kaiken huolella paikoilleen.

Tampereen työväentalon ovet, puuseppä Henttonen
Kerrosovikokonaisuus on valmis paikalleen asennettavaksi. Metrin levyisen pääoven vieressä on kapeampi vasikkaovi. Ikkunalliset reunaosat ovat kiinteitä. Kuva: Juha Jäntti
Tampereen työväentalon ovet, puuseppä Henttonen
Kapeiden vasikkaovien tuhdit pielirakenteet ovat alkuperäisen mallin mukaiset. Kuva: Juha Jäntti
Tampereen työväentalon ovet, puuseppä Henttonen
Pyöreät koristeosat on teetetty yrityksessä, jossa on sopiva automattisorvi pienimuotoista sarjatuotantoa varten. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment