Juupajoen Tuottajatori jatkaakin viisipäiväisenä – mukana jo kaikkiaan 61 tuottajaa

Tuoreita leivonnaisia Tuottajatorille toimittaa kaikkiaan 8 leipojaa, sekä suolaista että makeaa. Jokaisella on omat bravuurinsa. Nämä Jonna Sahrakosken ”sinkkukakut” ovat nousseet pienten talouksien suosikiksi, mutta hänen varsinainen ykköstuotteensa ovat ruislimput, joiden perään osataan jo kysyä. Kuva: Anne Kotipuro.

Lähituottajien ja käsityöläisten yhteinen Tuottajatori avasi ovensa Korkeakosken Koskiportissa vappuviikolla. Kesä on mennyt tuottajien mukaan jopa paremmin kuin he uskalsivat itsekään odottaa. Uusi myyntipiste otettiin hyvin vastaan, ja kesän kuukausimyynneissä puhutaan kymppitonneista.

Koska kävijöitä on riittänyt, syyskuu mennäänkin vielä viiden päivän aukiololla. Alun perin oli ajateltu supistaa aukioloa tiistaihin, perjantaihin ja lauantaihin, mutta asiakkaiden toiveista liike on edelleen auki tiistaista lauantaihin. Viidellä päivällä jatketaan myös loka–marraskuussa, ja joulumyynnin vauhdittuessa myyntipäiviä saatetaan jopa lisätä.

Kesällä Tuottajatorilla kokeiltiin lisäksi sunnuntaiaukioloa. Sitä eivät asiakkaat heti löytäneet, mutta sunnuntaimyynti nousi koko ajan, joten se puoltaa paikkaansa kesäsunnuntaisin.

Myymälän yhteydessä oleva, yrittäjien vuokrattavissa oleva hoitohuone löysi myös käyttäjänsä, ja sitä varattiin ahkerasti esimerkiksi kampaajan ja kosmetologin käyttöön.

– Alkuun näytti siltä, että syötävät myyvät parhaiten. Huhtikuun lopulta toukokuun loppuun menikin ehkä vähän enemmän ruokapuolta, mutta ero tasaantui jo kesäkuulla, kertoo Tuottajatoria ylläpitävän yhdistyksen puheenjohtaja Anja Pasuri.

Pasuri sanoo, että kukaan myyjistä ei ole harmitellut myynnin vähyyttä tilityksen yhteydessä, päin vastoin. Myös provisiota on pidetty kohtuullisena. Kattaahan se niin tilavuokran, myyjien palkat, sähkön kuin kassakoneen vuokrankin.

Asiakkailtakin on tullut paljon positiivista palautetta. Moni on kehunut, miten ihanaa on, kun tällainen paikka on laitettu pystyyn.

– Myyjiä on nyt 61, ja heitä on koko ajan tullut lisää, perjantaina viimeksi yksi omenoiden ja omenamehun myyjä. Edellispäivänä ilmoittautui valkosipulin kasvattaja, molemmat ovat ihan juupajokelaisia. Erityisen mielellämme otamme paikallisia tuotteita, mutta kun täällä ei kaikkea tuoteta, lähiseudultakin on myyjiä tullut mukaan, Pasuri kertoo.

Tiskin takana vuorottelevat palkatut myyjät, ja tarvittaessa mukaan saadaan tuottajiakin talkoilemaan. Koskiportin tiloihin on pysyvä vuokrasopimus, ja siellä aiotaan pysyäkin.

– Olemme tilaan tyytyväisiä. Se on sopivan kokoinen, valoisa ja lämmin, Pasuri tiivistää.

Helena ja Sanna Perttula poikkesivat Tottajatorilla Osta tilalta -päivän retkellään. Hyllyt notkuivat käsityöläisten tuotteita. Kuva: Anne Kotipuro.

Leave a Comment