Koelouhinta alkoi Rappuvuoren graniittilouhoksella – kiven laatu ratkaisee jatkon

Rappuvuoren graniittilouhos
Rappuvuoren graniitista on louhittu noin 18 tonnin painoinen lohkare, josta työstetään näytteet kiviaineksen testausta varten. Järkälettä tutkailivat Kurun Kivi oy:n toimitusjohtaja Petri Peltola, Granite Development oy:n toimitusjohtaja Anssi Okko ja saman yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jouni Okko. Kuva: Juha Jäntti

Graniitin louhinta alkaa mahdollisesti uudelleen Rappuvuoren louhoksella Kuivasen ja Eräjärven välimaastossa. Tamperelainen Kurun Kivi tekee siellä parhaillaan koelouhintaa ja tuottaa näyteaineistoa kiviainestestauksia varten.

– Meillä on tarve saada markkinoille nykyistä enemmän harmaata graniittia, ja sen saantia olemme täällä tosissamme tutkimassa. Kaikki riippuu testituloksista. Jos kivi on tarpeeksi laadukasta, pyrimme aloittamaan tuotantolouhinnan ensi kesänä, Kurun Kivi oy:n toimitusjohtaja Petri Peltola kertoi käydessään louhoksella maanantaina.

Raskaan pyöräkuormaajan nostohaarukassa oli pari päivää aiemmin louhittu, arviolta 18 tonnin painoinen graniittilohkare. Siitä on tarkoitus työstää testeihin tarvittavat kivinäytteet.

Mietintä harmaan graniitin saannin vahvistamisesta on ollut päällä jo hyvän aikaa, koska markkinoilla on tälle kivilaadulle enemmän kysyntää kuin nykyinen louhos pystyy yksin tuottamaan. Oma Eräjärveltä kotoisin oleva työntekijä vihjaisi Rappuvuoren olemassaolosta.

Louhoksella on ollut viimeksi toimintaa tiettävästi 1960-luvulla. Peltola arvioi, että tuolloin kysyntä ei ehkä ole ollut riittävällä tasolla.

– Koneet ja louhintamenetelmät ovat tietysti kehittyneet vuosikymmenten mittaan, ja louhintatyö on nykyisin helpompaa ja tehokkaampaa.

Hankkeessa ovat aktiivisesti mukana Kurun Kivi oy:n osakasyhtiö Granite Development oy:n hallituksen puheenjohtaja Jouni Okko ja toimitusjohtaja Anssi Okko. Jouni Okko toimii myös Ylämaa Groupin hallituksen puheenjohtajana.

– Meillä on selkeä vastuunjako. Petri tuntee louhinnan ja siihen liittyvän tekniikan. Minulla ja Anssilla on pitkäaikainen kivialan kokemus ja yhteyksiä ympäri maailman, Jouni Okko totesi.

– Tämä on todella lupaava paikka, ja meillä on vahva usko siihen, että saamme tänne louhimon pystyyn. Meillä on siihen taloudelliset resurssit olemassa. Kyseessä on Kurun Kivelle ja Granitelle iso investointi, joten emme ole täällä mitenkään huvin vuoksi.

Myynnistä vastaava Anssi Okko painotti, että sekä kotimaan myyntiä että vientikauppaa tarvitaan, jotta toiminta on kannattavaa. Harmaan graniitin kysyntä on kokonaisuutena tällä hetkellä kovempaa kuin tarjonta.

– Maailmalla on tarjolla runsaasti harmaata kiveä, mutta suuri osa tarjonnasta on laadultaan tätä kiveä heikompaa. Meidän tehtävämme on löytää asiakkaat, jotka ovat valmiita maksamaan laadukkaasta tuotteesta asiallisen hinnan.

Alueen kolme maanomistajaa suhtautuvat hankkeeseen myönteisesti. Jouni Okko kertoi, että he kaikki haluavat tukea paikallista elinkeinoelämää. Maanomistajille on tarjottu louhosalueen ostoa, mutta osapuolet ovat päätyneet yhteisymmärryksessä pitkäaikaisen vuokrasopimuksen tekoon.

Jos louhos avautuu, se työllistää vähintään viisi työntekijää. Lisäksi toiminta tuo oheistyöpaikkoja arviolta puolitoistakertaisesti.

Kiviyrityksellä on tällä hetkellä voimassa oleva koelouhintalupa. Jos syksyn kivitestit näyttävät osaltaan vihreää valoa, seuraava askel on varsinaisen louhintaluvan hakeminen.

Jos louhinta alkaa ensi kesänä, Peltolan mukaan tarvitaan pari–kolme vuotta jotta nähdään, miten hyvin hanke on onnistunut.

– Monta mutkaa on vielä matkassa, mutta vakaa aikomuksemme on tulla tänne ja olla täällä myös pitkään.

Leave a Comment