Oriveden yrittäjäyhdistyksen kärkikolmikko istui keväällä tiiviisti tilannepalavereissa – tästä yhteistyön syventämisestä he saivat kaupungilta Yrittäjän päivän huomionosoituksen

Heikki Uitti ja Keijo Tikkanen, Yrittäjänpäivä
Oriveden kaupungin Yrittäjän päivän huomionosoitukset annettiin tänä vuonna Kari Pekoselle, Heikki Uitille ja Keijo Tikkaselle. Pekonen oli matkoilla, joten kolmikkoa edusti kahvitustilaisuudessa kaksikko Uitti ja Tikkanen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden kaupunki on myöntänyt tämän vuoden Yrittäjän päivän tunnustukset Kari Pekoselle, Heikki Uitille ja Keijo Tikkaselle. Muistoksi tästä he saivat villasukat, jotka yrityskoordinaattori Irene Suhonen luovutti heille keskiviikkona.

–Elinvoimayksikössä me sitä mietimme, että ketä tänä vuonna haluaisimme muistaa. Tavoitteena on ollut, että siihen löydettäisiin jokin ajankohtainen liittymäpinta. Tämä kolmikko oli lopulta oikeastaan itsestään selvä valinta, Suhonen totesi.

Kun korona-arki keväällä alkoi, piti kaupungin elinvoimayksikkö lähes viikoittain tilannepäivityspalaverin paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa.

Yrittäjistä pöydän ääreen saapuivat tuolloin nyt palkittu kolmikko eli Pekonen, Uitti ja Tikkanen. He toimivat Oriveden yrittäjäyhdistyksen hallituksessa: Pekonen on puheenjohtaja, Uitti varapuheenjohtaja ja Tikkanen sihteeri.

– Ne olivat tilaisuuksia, joissa puolin ja toisin kerroimme mitä oli meneillään ja välitimme tietoa muun muassa yrittäjille suunnatuista koronatuista. Elinvoimayksikössä olemme pitäneet näitä tilannekatsauksia todella tärkeinä, Suhonen sanoi.

Yhtä tyytyväinen tilaisuuksiin oli Uitti.

– Se oli hyvä toimintamalli. Yhteistyö syveni ja tapaamisissa puhuttiin monista asioista. Emme olleet yhtään tukkanuottasilla ja monista asioista juteltiin hyvinkin syvällisesti.

Suhonen kertoi juuri kuulleensa, että Orivedelle on saatu 1,7 miljoonaa euroa erilaisia koronatukia.

– Se on hienoa, että niitä on osattu hakea. Tietoa me niistä pyrimme silloin keväällä välittämään mahdollisimman paljon. Yksinyrittäjän tukea on kuitenkin jäänyt aika paljon jakamatta, joten saa nähdä, miten se loppuosa, joka on siihen varattuna, kohdennetaan.

Pekonen, Uitti ja Tikkanen ovat olleet kevään aikana aktiivisesti mukana myös Oriveden elinvoiman kehittämisessä.

Yksi aktiivisuuden osoitus on ollut YouTubessa julkaistu Korona-studio. Ohjelmassa keskusteltiin orivesiläisten yrittäjien kanssa muun muassa siitä, kuinka korona on vaikuttanut heidän yritystensä toimintaan.

He osallistuivat myös vahvasti Pirkanmaan yrittäjyys ja elinvoimakunta -kilpailun vastausten laatimiseen Oriveden osalta. Heidän ja muiden mukana olleiden työ palkittiin, sillä Orivesi sai kunnian olla eniten elinvoima-asemaansa parantanut kunta.

Pienyritysvaltaisuus on Orivedelle etu

Kaupunginjohtaja Juha Kuusisto piti todella tärkeänä sitä, että Yrittäjän päivää on ryhdytty viettämään. Kuusiston mukaan se muistuttaa siitä, miten merkittävää työtä yrittäjät tekevät.

– Yksi hyvinvointimme perusta on suomalainen yrittäjyys ja yrittäjät. Ilman heitä tämä yhteiskunta ei pyörisi. Viimeaikaisessa julkisessa keskustelussakin on huomattu, että välillä on jäänyt liian vähälle huomiolle se, mikä on yritysten vaikutus hyvinvointiin ja työllisyyteen. Ei valtio pelkästään tätä yhteiskuntaa pysty pyörittämään.

Kuusisto totesi Oriveden olevan pienyritysvaltainen kunta. Alueella on runsaasti alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Tätä yritysrakennetta Kuusisto piti hyvänä.

– Suuryrityksiä meillä on ollut kenkäteollisuudessa, mutta nyt sellaisia ei ole. Voisi sanoa, että tilanne on siltä osin turvallinen. Sellaista kertalaakia meillä ei ole tiedossa kuin mikä Jämsässä nyt tapahtui.

Työttömyystilanteessakaan ei Orivedellä ainakaan lukujen valossa Kuusiston mukaan menty keväällä niin huonoon tilanteeseen kuin monella muulla paikkakunnalla. Kesäkuun lopussa Oriveden työttömyysprosentti oli 12,6. Pirkanmaalla keskiarvo oli puolestaan noin 14,5.

– Se oli ehkä tämä pienyritysvaltaisuus, että saatiin pidettyä töitä ja ihmisiä töissä. Nyt pitää vain toivoa, että tilanne pysyy sellaisena, että ei tule toista jyrkkää rajoitusaikaa ja voisimme elää normaalia elämää, Kuusisto sanoi.

Kuluvan vuoden aikana Orivedelle on perustettu 15 uutta yritystä. Määrää voidaan pitää todella hyvänä, sillä tavallisenakin vuotena Orivedellä on aloittanut keskimäärin 25 uutta yritystä. Uitti muistuttikin, että osin korona-ajasta on seurannut paljon hyvää.

– Tämä tilanne on laittanut yritykset miettimään, että mitä pitää tehdä, jotta pysytään juoksussa mukana. Yrityksen on kuitenkin pyörittävä ihan samoin kuin yhteiskunnan rattaiden on pyörittävä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Jakara piti tärkeänä sitä, että yrittäjien arvostus on kasvanut.

– Se on tavattoman hyvä asia, sillä yrittäjät sellaisia peruspilareita. Yrittäjän päivä voisi kyllä olla vaikka joka päivä. Sehän on vähän kuin ystävänpäivä.

Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Orivedellä Yrittäjän päivän huomionosoitus myönnettiin nyt kolmannen kerran.

Lue lisää:

Orivesi sai tunnustusta elinvoimakilpailussa – ”Kaupungissa elinvoimatekijöiden kehittämiseen on tartuttu tosissaan”

Jos ei Ylelle, niin ainakin YouTubeen – Oriveden yrittäjiltä oma videodokumentti yrittäjistä koronan kourissa

Leave a Comment