Hiilijalanjälki on laskennallinen kupla

Hiilijalanjäljet lasketaan jakamalla kunkin Euroopan valtion hiilidioksidipäästöjen paino kunkin valtion asukasluvulla. Tästä seuraa se, että eniten saastuttavilla väkirikkailla mailla Keski- Euroopassa on pienempi jälki kuin esimerkiksi harvaan asutussa Suomessa.

Tämä näkyy tilastoissa, joissa yleensä EU-kansalaisen jälki on ollut vuonna 2018 keskimäärin 8,9 tonnia hiilidioksidia ja suomalaisen 10 tonnia. Mittauksen perusteena ovat kaikki ihmisten ja toimintaan liittyvät päästöt. Sen sijaan eläinten ja eliöiden aiheuttama hiilidioksidikuorma ei ole mukana laskuissa. Suomalaiset poliitikot olivat lähes täysin nielleet tilanteen.

Mielestäni ilmastonmuutos on vakava asia, mutta ei niin vakava kuin on nykyinen koronaepidemia. Poliitikkojen kommentit ovat oikeansuuntaisia. Juttu on kuitenkin niin, että ne maat, jotka pahiten savuttavat, sijaitsevat sekä idässä että lännessä. Sokea Reettakin ymmärtää sen, että ilmakehä ja ilmasto on globaali juttu. Siten päästöjen tupruttaminen tulee vähitellen omaan nokkaan.

Voi olla, että tämä tautikierre opettaa ihmiskuntaa niin, että turha höpinä vähenee. Silloin ja varsinkin USA:n vaalien onnistuttua on korkea aika vähentää sotiminen ja siihen siirtää käytetyistä rahoista 10 prosenttia kansainvälisesti valvottuun fuusioenergian kehitykseen.

Suomessa hiilinieluksi laskettava alue kattaa kaiken vihreän kasvipeitteisen alueen. Kasvit sitovat hiilidioksidin yhteytysprosessissa rakenteisiinsa. Globaalisti hiiltä uppoaa myös meriin ja jopa 40 prosenttia eteläisen jäämeren kylmiin vesiin, viherleviin ja kasviplanktoniin, jotka ovat siellä uivien krillien ravintona.

Hiilijalanjäljen määritys olisi oikeudenmukaista muuttaa sellaiseksi, että sillä ei rasitettaisi harvaanasuttuja ja paljon hiilen sidontaan kuuluvia alueita. Parempi vaihtoehto olisi jakaa päästöjen paino valtion pinta-alalla. Tällöin tulisi mukaan alueen kyky sitoa hiilidioksidia. Muuten luku on pelkkä kupla, joka ei esitä todellista tilannetta.

Eelis Pulkkinen

Leave a Comment