Tuttu ja kuitenkin muuttunut Orivesi houkutteli Wiskarin yrittäjäksi lähtöpaikkaansa – Herkkuhetken leivonnaisia halutaan yhä laajemmin levittää Tampereen suuntaan

Alkupäivät Cafe Herkkuhetken uusilla yrittäjillä Reima ja Susanna Wiskarilla ovat olleet melkoista vilskettä. Alkuviikosta paikalla poikkesi myös vanha yhteistyökumppani, sisustusarkkitehti Pirjo Koskela-Nyman (vas.) Helsingistä. Kuva: Anne Kotipuro.

– Lähdin täältä vuonna 1990. Orivesi on paljon muuttunut, vaikka tuttuja kasvoja tulee edelleen vastaan. Tänne oli kuitenkin helppo tulla, tutulle paikkakunnalle. Lähden mielelläni mukaan kaikkeen yhteisölliseen kehittämiseen, ja olen kyllä aika innoissani tästä uudesta askeleesta.

Näin sanailee Cafe Herkkuhetken liiketoiminnan, nimen ja kaluston perheyritykselle hankkinut Reima Wiskari, jolla näin sulkeutuu yksi ympyrä. Perheyrityksen, Ravintolaco Oy:n omistaa Wiskarin perhe. Reima Wiskari kertoo tekevänsä sitä, mitä kulloinkin eniten tarvitaan, myyntitöistä tiskaamiseen.

– Meillä ei ole johtajia eikä titteleitä. Taustani on valkokaulustöissä, mutta yhä enemmän nautin ihan oikeasta tekemisestä ja työstä, kuvailee Reima Wiskari, jota tullaan näkemään myös Herkkuhetken tiskin takana.

Päätös syntyi nopeasti

Susanna Wiskari ja kokiksi kouluttautunut Anniina-tytär pyörittävät Tampereen Kauppiin kolme vuotta sitten nousseessa urheilukeskuksessa samannimistä ravintolaa. Toisella tyttärellä on oma tilitoimistoyritys Kangasalla, jonka tiloissa Reima Wiskarin työhuonekin on.

Hän itse aloitti tilitoimistoyrittäjänä Orivedellä vuonna 1983 ja lähti vuonna 1990 Tampereelle. Tässä välillä hän on ehtinyt tehdä monenmoista. Päätyökseen Wiskari on jo pidemmän aikaa toiminut talousasioiden konsulttina, jonka kautta myös Cafe Herkkuhetki oli tullut tutuksi.

Siksi päätös oli nopea, kun yritystä hänelle pari viikkoa sitten tarjottiin. Konsulttityöt jatkuvat kuitenkin edelleen ympäri Etelä-Suomea.

Seitsemän Teboil-ravintolaa ympäri Etelä-Suomea

Edellinen isompi kuvio oli pyörittää yhteensä seitsemää Teboilien yhteydessä ollutta kahvila-ravintolaa, jotka Reima Wiskari kuitenkin myi vuonna 2016.

Paikat olivat hyvin hajallaan: yksi Vaalimaalla, toinen Helsinki–Turku-moottoritien varressa, kolmas Pirkanhovi Lempäälässä ja loput pääkaupunkiseudulla. Ei ihme, että ajokilometrejä miehelle kertyi noihin aikoihin noin 100 000 vuodessa.

– Työntekijöitä niissä oli yhteensä noin 300, ja päivittäin tarjottiin 4000–5000 ateriaa. Tästä ruokapuolestakin siis jotakin tiedän, mutta päävastuun sen kehittämisestä kantaa keittiöpäällikkömme Kari Rintamäki, joka on myös yrityksessä osakkaana, Reima Wiskari kertoo.

Konditoriatuotteita laajemmin  myös Tampereelle

Lounasravintola jatkaa tutuin kuvioin, mutta myös uutta on tulossa esimerkiksi salaattipöytään ja muuhunkin tarjontaan. Erityisesti Wiskareita kuitenkin kiehtoo Cafe Herkkuhetken konditoriapuoli, jonka tuotteita he lähtevät viemään Tampereelle.

Potentiaalia sillä puolella on, ja ravintola Kaupista aloitetaan.

– Nimi säilyy, tiloja ehkä hiukan fiksataan, mutta tärkeimmät kulmakivet ovat hyvä palvelu ja laatu. Työntekijöitä palkatessamme taas kiinnitämme aina huomiota persoonallisuuteen ja palveluasenteeseen. Täällä on upeat tuotteet, joita kelpaa viedä myyntiin muuallekin, pariskunta kertoo.

Cafe Herkkuhetken seitsemän työntekijää jatkavat vanhoina työntekijöinä, ja uusillekin osa-aikaisille töitä näyttäisi löytyvän. Myös kanta-asiakaskortteihin voi jatkaa leimojen keruuta vanhaan malliin.

Jäälle neljäkin kertaa viikossa

Kuusikymppisellä Reima Wiskarilla ei vauhti ole hiipunut, päinvastoin. Salaisuudeksi hän paljastaa liikunnan. Työkiireissäkin hän järjestää sille aikaa, ja vetää jopa neljä kertaa viikossa luistimet jalkaansa.

Fortunasta aikanaan alkanut jääkiekkoharrastus on jatkunut läpi vuosikymmenten, ja Fortunan Kompuroiden varamaalivahtilistallekin hän jo lupautui.

– Jostain syystä maalivahdin homma ei niin kiekkoilijoita kiinnosta, minulle se kuitenkin on ainoa oikea paikka, ja Ilves se paras joukkue. Ellen ehdi säännöllisesti jäälle tai kuntosalille, tulen kiukkuiseksi ja paikat kipeytyvät, hän sanoo.

Susanna Wiskarin tausta on opetusalalta. Hänellä on sekä sairaanhoitajan että erityisluokanopettajan koulutus, ja parhaillaan hän onkin virkavapaalla koulusta. Kokemusta hänellä on myös terapiatyöstä.

Wiskareilla on tiedossaan kiinnostavia luennoitsijoita, ja on mahdollista, että he voisivat tarjota Herkkuhetken tiloissa myös koulutustilaisuuksia vaikkapa jaksamisesta tai yrittäjyyden osa-alueista.

Sen sijaan alkoholioikeuksia he eivät Herkkuhetkeen lähde hankkimaan, koska alkoholin myynti on marginaalista.

Reima Wiskari sai työnteon opit isältään Heimo Wiskarilta, joka muistetaan myös Oriveden kunnallispolitiikasta, ja pikkuserkkuja paikkakunnalla asuu edelleen. Hän aloitti kesätyöt 13-vuotiaana ja kertoo nuoruudessaan olleensa töissä niin rautakaupassa, kunnalla kuin Alkossakin.

Työntekoa edelleen rakastava mies on 2000-luvulla toiminut muutaman vuoden myös Palmrothin kenkätehtaan johdossa ja viimeksi Tam-Silkillä, jonka hän vuonna 2018 myi eteenpäin.

Tuplavee nimessä on kuulemma paluu vanhaan, sillä sen oli muuan pappi Sakkolassa vaihtanut vuonna 1924 tavalliseksi, ja 1990-luvun lopussa Wiskari palasi alkuperäiseen kirjoitusasuunsa.

Cafe Herkkuhetken uudet yrittäjät Susanna Wiskari ja Reima Wiskari nappasivat kuvaan mukaan vuoropäällikkö Päivi Meskasen. Omat suosikit kakkuvitriinistä ovat jo löytyneet, ainakin Susanna Wiskari ihastui bebé-leivoksiin. Kuva: Anne Kotipuro.

Leave a Comment