Kolme kirjailijaa kertoo, miten heidän teoksensa ovat syntyneet – yksi heistä on toiminut myös opettajana Oriveden opistossa

Oriveden Kampuksella pidettävän kirjailijapaneelin juontaa vs. kirjastonhoitaja Mia Moilanen: Kuva: Eveliina Kälviäinen

Kolme kirjailijaa, Marisha Rasi-Koskinen, Marjo Katariina Saarinen ja Ira Vihreälehto istuvat ensi viikon perjantaina yhdessä yleisön edessä ja kertovat muun muassa siitä, miten heidän teoksensa ovat syntyneet. Kolmikko on kutsuttu mukaan Orivedelle kirjailijapaneeliin, jonka juontaa Oriveden kirjaston vs. kirjastonhoitaja Mia Moilanen.

Tamperelainen Marisha Rasi-Koskinen on koulutukseltaan psykologian maisteri. Hän on työskennellyt psykologina muun muassa perheneuvolassa ja kouluissa. Rasi-Koskisen esikoisteos Katarina ilmestyi vuonna 2011. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistu romaani Valheet sai Tiiliskivi-palkinnon ja vuonna 2014 julkaistu romaani Vaaleanpunainen meri oli Runeberg-palkintoehdokkaana.

Vuonna 2019 Rasi-Koskiselta ilmestyi ensimmäinen nuorille suunnattu teos, Auringon pimeä puoli. Teos sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Rasi-Koskinen on kirjoittanut yhteensä kuusi teosta, joista uusin REC on ilmestynyt tänä vuonna.

Rasi-Koskinen saanut kahtena vuonna Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Lisäksi hän on voittanut Pirkanmaan kirjoituskilpailun vuonna 2010.

Paikka on tuttu Saariselle

Marjo Katriina Saarinen palaan tuttuun paikkaan kirjailijapaneelin jäseneksi. Sanataideopettajana työskentelevä Saarinen on toiminut Oriveden opiston Kirjoittajalukiossa kirjoittajaohjelmien suunnittelijana, kirjoittamisen vastuuopettajana sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana 15 vuoden ajan.

Hänen esikoisromaaninsa Kerrottu huone ilmestyi vuonna 2017 ja se päätyi myös Helsingin Sanomien esikoispalkintoehdokkaaksi. Saarisen toinen romaani Jälki! ilmestyi vuonna 2019. Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon Saarinen on saanut vuonna 2017.

Kolmas panelisti Ira Vihreälehto on tietokirjailija ja historianopettaja. Hän työskentelee erityisasiantuntijana Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seurassa. Vihreälehto on ollut mukana kirjoittamassa Forum historia -oppikirjoja.

Omassa tuotannossaan Vihreälehto on käsitellyt tuntemattoman venäläisen isoisänsä etsintää ja neuvostosotavankien ja suomalaisten suhteita jatkosodan aikana. Hänen uusin kirjansa Isä tuntematon: Suvun salaisuuksien jäljillä ilmestyy syyskuussa.

Kirjailijapaneeli pidetään Oriveden Kampuksella, ja sen järjestävät yhteistyössä Kampus ja Oriveden kirjasto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?