Periaateohjelma kruunaa Vihreiden puoluekokouksen, ympäristö ja yhdenvertaisuus kärkiteemoja

Vihreät pitävät puoluekokouksensa 19.-20. syyskuuta. Pirkanmaalaiset vihreät korostavat, että puolueen periaateohjelma on tärkeä asiapaperi. Heidän mielestään sen keskiössä on oltava luontoon ja ympäristöön liittyvät asiat. Pirkanmaalainen luonto on rikas. (Kuva: Harri Luojus)
Vihreät pitävät puoluekokouksensa 19.-20. syyskuuta. Pirkanmaalaiset vihreät korostavat, että puolueen periaateohjelma on tärkeä asiapaperi. Heidän mielestään sen keskiössä on oltava luontoon ja ympäristöön liittyvät asiat. Pirkanmaalainen luonto on rikas. (Kuva: Harri Luojus)

Pirkanmaalaisia vihreitä jännittää, miten täysin etänä toteutettava puoluekokous onnistuu 19.-20. syyskuuta. Kokousedustajat kaihoavat perinteistä yhteen paikkaan kokoontumista, koska laajan maan eri puolilta tulevat puoluelaiset haluaisivat vaihtaa keskenään kuulumisia. Kokouksen tärkeimpänä asiana on uuden periaateohjelman hyväksyminen. Pirkanmaalaiset arvostavat sitä, että ympäristö ja yhdenvertaisuus ovat vahvasti esillä tulevassa ohjelmassa.

Juupajokelaiset ja orivesiläiset vihreät yhdistävän Itä-Pirkanmaan Vihreät ry:n puheenjohtaja Jutta Kaarema on ensikertalainen äänivaltaisena puoluekokousedustajana. Hän myöntää, että etäkokouksen sujuminen jännittää.

– Olen miettinyt monta kertaa, onko vihreys samalaista esimerkiksi Pirkanmaalla kuin Lapissa. Onko vihreys samansisältöistä kasvukaupungissa kuin rauhallisessa maalaispitäjässä. Olen syntyisin Rovaniemeltä ja asettunut asumaan Juupajoelle. Huushollissamme on auto, ja se on suorastaan välttämätön. Samalla puolue edistää joukkoliikennettä. Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, miten Vihreiden seinät ovat laajat ja laveat. Puuluekulttuurimme tukee avointa keskustelua, Kaarema sanoo.

Kaarema korostaa Vihreiden uuden periaateohjelman tärkeyttä. Hänen mielestään ohjelma ei ole vain sanakilinää vaan tärkeä puolueen tulevaisuuden viitoittaja.

– Olen kahlannut periaateohjelmaa ja arvostan, että siinä pureudutaan perusteellisesti esimerkiksi ympäristö- ja yhdenvertaisuusteemoihin, hän sanoo.

Kaarema on tyytyväinen Sanna Marinin hallituksen toimintaan. Hänen mielestään Vihreät on menestynyt hallituksessa kiitettävästi.

– En usko, että puoluekokouksessa uppoudutaan isosti hallituskysymykseen. Sen sijaan odotan, että saamme eväitä vuoden 2021 kuntavaaleihin. Odotuksemme ovat korkealla menestymisemme suhteen niin Juupajoella kuin Orivedelläkin. Itä-Pirkanmaalla uskaltaa olla vihreä. Se jopa kiinnostaa arvostettavalla tavalla ihmisiä, Kaarema kiittää.

Katseet kuntavaaleissa

Akaassa ja Urjalassa toimivan Etelä-Pirkanmaan Vihreät ry:n puheenjohtaja Antti Orava on jo konkari virallisena puoluekokousedustajana. Hän hoitaa tärkeää tehtävää jo kolmannen kerran.

Orava kertoo soittaneensa johtamansa yhdistyksen jäsenille kartoittaakseen yleiskuvan heidän suhtautumisestaan uuteen periaateohjelmaan. Akaalaiset ja urjalalaiset vihreät ovat sangen tyytyväisiä ohjelman sisältöön.

– Luonto ja oikeudenmukaisuus ovat teemoja, jotka kantavat kaikkea elämää niin paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti kuin globaalistikin. Vapaus, vastuu ja välittäminen ovat pysyviä arvoja, joiden varaan on kestävää ja turvallista rakentaa, Orava painottaa.

– Valkeakosken lähellä ollaan käynnistämässä kaivostoimintaa. On paikallaan, että olemme huolissamme kaivostoiminnan ympäristövaikutuksista. Jälkiseuraamukset on hoidettava kestävästi, Orava toteaa.

Oravakin hakee puoluekokouksesta vauhtia vuoden 2021 kuntavaalityöhön.

– Viime kuntavaaleissa vihreät menestyivät erinomaisesti, sillä paikkaluku nousi yhdestä kolmeen. Urjalassakin oltiin lähellä ensimmäisen vihreän valtuutetun läpimenoa. Uskomme, että pystymme kasvattamaan paikkamääräämme, Orava miettii.

Orava muistuttaa, että Urjala on vihreän aatteen kannalta historiallinen paikka. Ville Komsin johtama Koijärvi-liike kohosi valtakunnalliseksi pääuutiseksi vuoden 1979 pääsiäisenä.

Etäilyä on harjoiteltu

Pälkäneen Vihreät ry:n puheenjohtaja Heli Merimaa sanoo, että etäkokoustelu on tullut tuttuakin tutummaksi viime kuukausien aikana.

– Minusta olisi kiva nähdä ja tavata puolueväkeä. Kokouksen ulkopuoliset vapaamuotoiset keskustelut ja kohtaamiset ovat antoisia, hän miettii.

Merimaa korostaa, että Vihreät on saavuttanut puolueena vankan aseman juurevassa Pälkäneen kunnassa.

– Täällä eri puolueet tekevät rakentavaa yhteistyötä. Puolueet laidasta laitaan esiintyvät yhteisissä tapahtumissa muun muassa vaalien alla. Pälkäneen kehittäminen on puolueiden yhteinen kunniatehtävä, Merimaa kuvailee.

Merimaa odottaa, että puoluekokous nostaa voimakkaasti tikun kärkeen ilmastomuutoksen. Hänen mielestään koko ihmiskunnan kannalta ratkaisevaa asiaa ei voi unohtaa eikä hälventää.

– Toivon, että ilmastonmuutoksesta käytetään paljon puheenvuoroja ja niitä aktiivisesti kommentoitaisiin.

Merimaan mukaan Pälkäneen Vihreät suunnitteli täksi vuodeksi kattavan kattauksen erilaisia tapahtumia, mutta niistä on jouduttu luopumaan koronapandemian takia. Puheenjohtaja odottaa innolla kuntavaalikentälle pääsyä.

– Esimerkiksi kouluasiat ovat kiinnostavia. Lapsiperheiden hyvinvointi ja tukeminen ovat paikallisesti merkittäviä teemoja. Ongelmien ennaltaehkäiseminen tarvitsee voimavaransa, Merimaa nimeää tulevaisuuden haasteita.

Merimaa on jo kolmannen kerran virallisena puoluekokousedustajana.

Lasku- ja lukutaidoista huolehdittava

Ylöjärvellä pitkän ja näyttävän uran vihreänä poliitikkona tehnyt Jussi Kytömäki odottaa, että Vihreät kunnostautuisi opetuksen, koulutuksen ja sivistyksen lujana puolestapuhujana.

– Ihminen tarvitsee tavalla tai toisella elämässään lasku- ja lukutaitoja. Koulujärjestelmämme tärkein tehtävä on antaa ja taata perustaidot jokaiselle kansalaiselle, eläkkeellä oleva opettaja jyrisee.

Kytömäki jännittää sitä, miten nimenomaan ala- ja yläkoulut sekä lukiot palaavat normaaliin koronapandemian jälkeen.

– Minusta 2020-lukuun sopii erityisen huonosti ala- ja yläkoulujen opetusryhmien suurentamiset. Koululaiset tarvitsivat nimenomaan pieniä ryhmiä, joissa he tulisivat nähdyiksi ja kuulluiksi, Kytömäki miettii.

– Konkreettinen tarve on myös sille, että lastensuojelu ja sosiaalitoimi sekä muut viranomaiset toimisivat nykyistä tiiviimmässä vuorovaikutuksessa. Koulutus, oppilashuolto ja lastensuojelu ovat asioista, joista huolehtimalla pidämme yhteiskuntamme vakaana. Odotankin, että Vihreiden puoluekokous antaisi selkeät ohjeet ja ravitsevat eväät vihreille osallistua kuntavaaleihin teemoilla, joissa suositaan lasten ja nuorten hyvinvointia, Kytömäki vartoaa.

Kytömäki teroittaa, ettei luonnon tilasta tai sen monimuotoisuudesta ikinä puhuta liikaa. Hänen mielestään luonnon monimuotoisuus on koko ajan uhattuna.

Vihreiden puoluekokous pidetään etäkokouksena 19.-20. syyskuuta. Siihen osallistuu 400 äänivaltaista edustajaa.

MATTI PULKKINEN

Luonnon monimuotoisuus on turvattava, vihreät vaativat. (Kuva: Harri Luojus)
Luonnon monimuotoisuus on turvattava, vihreät vaativat. (Kuva: Harri Luojus)

Leave a Comment