50 vuotta sitten: Kesä Oriveden poliisin työteliäintä aikaa

Vanha vuosikerta, Heikki Jaatinen
Ylikonstaapeli Heikki Jaatinen kertoi poliisin innokkaasti odottavan uutta virastotaloa ja uusia toimitiloja poliisille. Nykyiset tilat ovat vanhat ja ahtaat. Haastatteluhetkelläkin meitä oli yhdessä pienessä huoneessa lähes kymmenen henkeä toimittamassa paria-kolmea eri asiaa.

Poliisi ja lääkäri ovat niiden ammattikuntien edustajia, joille ei oikeastaan ole suotu päivän eikä yön lepoa. Kesäkuun 14. päivästä lähtien tulivat poliisit kuitenkin vallitsevan työaikalain alaisiksi.

– Tämä merkitsee meille sitä, että ylitöistäkin on nyt luvassa korvaus, sanoi Oriveden poliisista ylikonstaapeli Heikki Jaatinen.

– Ylitöitä on ollut pakko tehdä, muuten ei hälytysvuoroja ole saatu rullaamaan.

Suomessa on poliisipula ollut lähes jatkuva. Tällä hetkellä puhutaan noin tuhannen poliisin lisätarpeesta yli 300 poliisipiiriin.

– Orivedellä tarvittaisiin 1–2 poliisia entisen vahvuuden lisäksi. Naispoliisikaan ei olisi täällä pahitteeksi, kertoi Heikki Jaatinen.

– Nykyisellä miehistömäärällä joudutaan jatkuvasti tekemään noita ylitöitä ainakin vilkkaana kesäkautena.

Oriveden poliisiin kuuluu kaiken kaikkiaan 11 miestä: 1 ylikonstaapeli ja 10 miestä. Tämä luku 11 on kuitenkin harhaanjohtava ajateltaessa poliisin valvonta- ja rikosluonteisia tehtäviä, sillä näistä 11 miehestä yksi hoitaa Orivedellä pelkästään veroperintäasioita ja yksi mies niin Korkeakoskella kuin Längelmäellä hoitaa siellä veronperinnän, tiedoksiannot ja virka-apukuulustelut. Syyskuun alusta tulee tähän seitsemän miehen ja yhden ylikonstaapelin vahvuuteen muutos sikäli, että yksi poliisi Länkipohjasta siirtyy Orivedelle.

– Tämän toimenpiteen taustana on pyrkimys keskittää voimia tänne Orivedelle, totesi ylikonstaapeli Jaatinen.

Tanssilavat ja vilkas liikenne antavat kosolti työtä

Oriveden poliisissa on työvuorot järjestetty niin, että päivän aikana on vuorossa kolme miestä. Yöllä ei ole päivystystä, vaan puhelinvastaaja ohjaa hälytykset varalla olevalle miehelle.

Poliisin työvuoroissakin pyritään nyt siis 8 tuntiin. Tämän johdosta on väitetty, että poliisivalvonnan teho laskisi. Miten on, ylikonstaapeli Jaatinen.

– En minä sitä usko, tokko valvonnan teho työaikajärjestelyjen seurauksena vähenee. Meillä täällä Oriveden poliisissakin tullaan talvipuolella tällä vahvuudella toimeen. Ylitöitä tulee kesäaikaan. Iltamapaikat antavat aika paljon työtä. Orivesi on lisäksi liikenteellisesti vilkas paikka. Valtatien liikenne aiheuttaa aika paljon kolareita. Vilkkaimpina viikonloppuina on laskettu, että tuolla tiellä menee tunnissa yhteen suuntaan 1000–2000 autoa.

–Järjestyksenpidon kannalta tämä Orivesi ei ole erityisen hankala. Järjestyshäiriöitä on verrattain vähän.

Poliisin työskentelytilat ovat surkeat

Oriveden poliisilla on poliisiasemansa nykyään vanhassa puurakenteisessa talossa vastapäätä yhteiskoulua. Tilat ovat ahtaat, ja vanhat. Ylikonstaapeli Jaatinen kertoikin, että uutta virastotaloa odotetaan ainakin poliisissa vesi kielellä. Oriveden poliisin tiloihin kuuluvat putkat ovat niinikään ahtaat. Kolmeksi pahaiseksi vieraskopiksi niitä nimitettiinkin. Parhaana aikana on noissa kopeissa ollut 10 pidätettyä. Pyhänseutu on tältäkin osin vilkkainta aikaa.

Joitakin väliaikatietoja vielä poliisin tehtävistä: juopumuspidätyksiä oli tehty elokuun alkupuolelle mennessä 231. Muista syistä pidätettyjä oli Oriveden poliisi käsitellyt 88. Muita rikosilmoituksia kuin edellämainittuja oli 437, näistä suurimman ryhmän muodostivat liikenteeseen liittyvät asiat.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 27.8.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment