Kasvomaskien jakelu alkaa myös Orivedellä ja Juupajoella – maskit on tarkoitettu vähävaraisille kuntalaisille

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja
Kasvomaskien jakelu on jo aloitettu Länkipohjassa ja Juupajoella, torstaina se alkaa myös Orivedellä. Kuva: Juha Jäntti

Orivesi ja Juupajoki aloittavat tällä viikolla maksuttomien kasvomaskien jakelun vähävaraisille kuntalaisille. Juupajoella jakelu on aloitettu jo keskiviikkona, Orivedellä aloitetaan torstaina.

Orivedellä maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille orivesiläisille, jotka eivät pysty omin varoin hankkimaan maskeja. Muut kuntalaiset hankkivat maskinsa itse. Kaupunki lähtee liikkeelle luottamukseen perustuvasta mallista, jossa vähävaraisuutta ei tarvitse todistaa maskien jakelupisteissä.

Ensi vaiheessa Oriveden kaupunki jakaa vähävaraisille kuntalaisille kertakäyttöisiä maskeja. Kangasmaskeja saadaan jakeluun lähiviikkojen aikana. Yksi henkilö voi yhdellä noutokerralla saada neljä kertakäyttömaskia. Erityisestä syystä maskeja saa kerralla enemmän. Perusteltu syy on esimerkiksi opiskelijan päivittäin kulkemat matkat joukkoliikenteellä. Maskien mukana jaetaan ohjeet niiden käytöstä.

Jakelupisteitä useissa paikoissa

Orivedellä kasvomaskien jakelupisteet ovat:

  • Palvelutalon lähitori, Eerolantie 2, ma-pe klo 9-15.
  • SPR:n Lähimmäisen kamari, Latokartanontie 2, ma-to klo 10-15.
  • Seurakunta; Diakoniatyön avovastaanotto ma klo 9-11 ja ke klo 10-12.30 diakoniatoimistossa seurakuntakeskuksessa. Muuna aikana sovitusti diakoniatyöntekijöiden kanssa (Terhi Ratalahti p. 050 3451961, Sanna Tapiolinna p. O50 5768343, Irmeli Nylander p. 050 3003155).
  • Eräjärven kehittämisyhdistys ry, Eräjärventie 1591, ma 9-15 ja ti-pe 9-17.
  • Työllisyyspalvelut jakavat maskeja niille asiakkailleen, jotka maskeja tarvitsevat.
  • Vähävaraiset lukion ja Tredun opiskelijat voivat olla yhteydessä koulukuraattori Aija Nurmiseen.

Juupajoella kuntalaisille jaetaan kangasmaskeja. Maskin voi noutaa Juupajoen kunnankirjastosta elokuun aikana maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 13–19. Maskeja jaetaan kaksi kappaletta yhdelle henkilölle. Maskin mukana annetaan myös ohjeistus maskin käytöstä ja sen puhdistamisesta.

Lisäksi Juupajoella maskeja jaetaan kappeliseurakunnan kautta. Siellä yhteyshenkilönä toimii Tiina Suoniemi-Hakonen.

Länkipohjan omatoimikirjastossa kasvomaskien jakelu alkoi jo maanantaina.

Lue aiheesta lisää: Kasvomaskijakelu alkaa myös Länkipohjan omatoimikirjastossa

Suositus koskee yli 15-vuotiaita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kasvomaskeja käytettäisiin joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja sieltä takaisin tullessa sekä riskimaahan suuntautuneelta matkalta palatessa. THL:n kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita.

Lisäksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee kasvomaskin käyttöä tilanteissa, joissa ennestään tuntemattomat ihmiset kokoontuvat pidemmäksi aikaa sisätiloihin tai suuri joukko ihmisiä kokoontuu rajatulla alueella ulkontiloissa eikä etäisyyksien pitäminen onnistu.

THL:n suositus koskee niiden sairaanhoitopiirien alueita, joissa edeltävän kahden viikon aikana on todettu koronatartuntoja. Tämän perusteella suositus on voimassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella, sillä kahden viikon aikana tartuntoja on todettu kuusi. Viimeisin niistä on todettu tiistaina 19. elokuuta.

Maskit tulee pääasiassa hankkia itse, mutta valtiovarainministeriö on suositellut, että kunnissa kasvomaskeja jaetaan ilmaiseksi haavoittuvimmassa asemassa oleville.

Leave a Comment