Suurpedot liikkuvat Orivedellä ja Juupajoella säännöllisesti, ainoastaan ahmasta ei ole viime kuukausina tehty havaintoja

Vapaaehtoisten petoyhdyshenkilöiden Tassu-järjestelmään ilmoittamat suurpetohavainnot tallentuvat karttaan, jossa yksi ruutu edustaa 10 km kertaa 10 km aluetta. Viimeisen kahden kuukauden susihavainnot on merkitty harmaalla, karhuhavainnot vihertävän ruskealla värillä  ja ilveshavainnot vaalean oranssilla. Mustalla rajattu alue kuvaa susien reviirirajaa. Kuva: kuvankaappaus riistahavainnot.fi-sivuston karttapalvelusta

Längelmäveden riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Tapio Hautakankaan mukaan Oriveden seudulta on tehty viime viikkoina jonkin verran havaintoja suurpedoista. Esimerkiksi elokuun alkupuolella tehtiin karhuhavainnot kahtena päivänä Länkipohjassa ja Eräsjärven suunnalta.

– Myös Vinkiältä tehtiin hiljattain karhuhavainto. Havaintojen ja jälkien perusteella alueella liikkuu ilmeisesti kaksikin karhua, Hautakangas kertoo.

Hautakankaan mukaan on hyvin mahdollista, että Vinkiän havaintotapauksessa kyse on samasta karhusta, joka on kulkenut Löyttäneellä ja Hiukkaalla.

– Karhuilla on hyvin laaja reviiri, karhu saattaa kulkea jopa 70 kilometriä yhdessä yössä.

 

Lue täältä lisää karhun vierailusta Hiukkaalla: 

Marjametsällä kohdattu kontio paljastui Maria Kinnusen roskapönttöä penkoneeksi vieraaksi – nuori karhu karkoitettiin kauemmas asutuksesta

 

Petoyhdyshenkilö huomauttaa, että vallitseva marjasesonki vaikuttaa osaltaan marjoja perusravintonaan nauttivien karhujen liikehdintään ja niistä tehtyjen havaintojen määrään.

– Säännölliset havainnot alkavat olla tätä päivää. Suupetojen määrät ovat lisääntyneet, joten niitä alkaa myös yhä useammin tulla ihmisten näkyviin.

Susiin liittyvistä havainnoista ei ole Hautakankaaseen otettu viime aikoina yhteyttä. Tuoreimpiin Hautakankaalle ilmoitettuihin ilveshavaintoihin kuuluu puolestaan 8. elokuuta Pitkäjärvellä tehty näköhavainto.

Luonnonvarakeskuksen koostama havaintokartta ilveshavaintojen määrästä vuonna 2018. Karttakuvassa punaisella esitetyllä alueella on tehty paljon ilveshavaintoja ja vastaavasti vihreällä esitetyllä alueella petohavaintoja on tehty vähän.

Sudet, karhut ja ilvekset tyypillisiä alueella

Suurpetohavainnot ovat tärkeä osa koko maassa tehtävää suurpetojen seurantaan. Luonnonvarakeskuksen vuosittaiset arviot Suomen suurpetojen lukumääristä pohjautuvat ensisijaisesti vapaaehtoisen petoyhdyshenkilöverkoston Tassu-järjestelmään kirjaamiin petohavaintoihin.

Ajankohtaisia suurpetohavaintoja voi tutkia Riistahavainnot.fi-sivuston päivittyvästä kartasta, johon on kirjattu havaittujen suurpetojen määrät viimeiset kahden kuukauden aikana. Suomen suurpedoista ainoastaan ahmaa ei ole viime kuukausina havaittu Juupajoen ja Oriveden alueella.

Havaintokartan mukaan esimerkiksi Yliskylän tienoilla on tehty ilveshavainto 17. kesäkuuta ja Juupajoella on liikkunut 7. kesäkuuta ilvespari, josta on kirjattu petoyhdyshenkilön vahvistama näköhavainto.

Eniten kirjattuja suurpetohavaintoja on tehty karhuista. Juupajoen luoteisosassa karhuparista on tehty petoyhdyshenkilön varmistama havainto 22. kesäkuuta. Vinkiältä on puolestaan ilmoitettu Tassu-järjestelmään useita havaintoja, joista tuorein on kirjattu 29. heinäkuuta. Ilmoitettujen havaintojen joukossa on yksi näköhavainto, kolme jälkihavaintoa ja seitsemän muuhun tunnistuskeinoon liitettyä havaintoa. Hiukkaalla muu havainto yksittäisestä karhusta on ilmoitettu 11. heinäkuuta ja jälkihavainto Eräslahdella 1. heinäkuuta.

Tuoreimmat susihavainnot näyttävät keskittyneen Juupajoelle, jossa susiparista on tehty näköhavainto 13. kesäkuuta ja havainto yksittäisestä sudesta Kokkolan alueella 31. toukokuuta. Tassu-järjestelmän mukaan susien paikallinen reviirialue kattaa lähes koko Juupajoen ulottuen Ruoveden Jäminkipohjasta Oriveden Pukalaan asti.

Leave a Comment