Orivedellä haetaan uutta elämää maalla – aluekehityspäivässä viisi asiantuntijaa kertoo näkemyksensä

Miten koronaepidemia vaikuttaa Suomen haja-asutusalueiden tulevaisuuteen? Muun muassa tätä pohditaan ensi viikon torstaina Oriveden kampuksella järjestettävässä Uutta elämää maalla -aluekehityspäivässä.

Aluekehityspäivässä kuullaan viiden asiantuntijan alustukset. Esitelmien ohessa on tarkoitus päästää ääneen myös puolueita lähellä olevien ajatuspajojen edustajia.

Tapahtuman aluksi kysytään, luoko uusi alustatalousjärjestelmä uutta tulevaisuutta maaseudulle. Vastaajaksi on haastettu tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Helsingin yliopistossa työskentelee tutkijana myös Galina Kallio, joka tuo teemapäivään maaseutunäkymän kumppanuusmaataloudesta käsin.

Äskettäin ilmestyneen Luonnonvarakeskuksen maaseutubarometrin tuloksia valottaa keskuksen tutkimusprofessori Hilkka Vihinen. Hän kysyy, moniko ihminen voi olla monipaikkainen.

Yrittämisen ja maaseudun elinkeinoelämän kehittämistä tarkastelee emeritusprofessori Tapani Köppä. Hänen vastattavanaan on kysymys, uudistetaanko yhtiölakia mahdollistamaan osuustoiminnan uusi aalto.

Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halme puhuu omien sanojensa mukaan sopivan ristiriitaisesta teemasta. Hän hakee vastausta kysymykseen, pelastaako tuleva EU:n aluepolitiikka Suomen maaseudun. Asian ajankohtaisuus tuli esille EU:n tulevien seitsemän vuoden talousarviossa, jossa Suomen harvaan asutuille Itä- ja Pohjois-Suomen alueille luvataan lisätukea.

Aluekehityspäivän järjestää Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi. Tapahtumaan on ilmoittauduttava, mutta päivän antia voi seurata myös erillisen linkin kautta etänä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?