Paasikivi-asiantuntijat saapuvat Oriveden kampukselle – seminaarissa tarkastellaan muun muassa presidentin elämäntyötä

Oriveden Kampus
Oriveden kampuksella järjestetään elokuun lopulla Paasikivi-seminaari. Kuva: Oriveden Sanomien arkisto

Oriveden kampuksella järjestetään elokuun viimeisellä viikolla kaksipäiväinen Paasikivi-seminaari.

Seminaarissa Paasikivi-asiantuntijat tarkastelevat presidentti J. K. Paasikiven elämäntyötä, ulkopoliittista linjaa sekä Paasikiven merkitystä Suomen historiassa. Lisäksi seminaariin on yhdistetty Väinö Linnaan liittyvä osuus.

Ensimmäisenä seminaaripäivänä professori Vesa Vares vie kuulijat Paasikiven poliittisen ajattelun juurille ja emeritussuurlähettiläs Heikki Talvitien aiheena on Paasikivi realistina. Päivän aikana on tarkoitus kuulla myös ulkoministeri Pekka Haaviston tervehdys.

Iltatilaisuudessa emeritusprofessori Yrjö Varpio tarkastelee, miten Väinö Linnan romaanit kasvoivat Paasikiven ja Kekkosen Suomesta sekä kuullaan katkelmia Pentinkulman naiset -esityksestä ja Kaj Chydeniuksen lauluja Akkanaisten esittämänä.

Perjantaina seminaari jatkuu emeritusprofessori Osmo Apusen esitelmällä Paasikiven kaksi linjaa. Lisäksi emeritusprofessori Timo Soikkanen kertoo, kuinka Paasikivi ja Kekkonen suhtautuivat ulkoasiainministeriöön ja diplomaatteihin.

Tilaisuuden järjestävät Tampereen Paasikivi-seura ja Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi. Seminaari on maksullinen ja sille on ilmoittauduttava etukäteen.

Presidentti J. K. Paasikiven syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Väinö Linnan syntymästä on puolestaan sata vuotta. Linna on myös Tampereen Paasikivi-seuran perustajajäseniä.

Leave a Comment