Kirjatin perhelukudiplomi tarjoaa yli 300 lukuvinkkiä lapsiperheille – kymmenen kirjaa lukemalla saa diplomin ja yllätyspalkinnon

Lastenkirja

Kirjatin-perhelukudiplomin saa suoritettua, kun lukee kymmenen lastenkirjaa. Rakkausliiman lisäksi perhelukudiplomisovelluksessa vinkataan yli 300 muusta alle kouluikäiselle sopivasta kirjasta. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Prinsessa Rämäpää ja vessasanat, Eemelin kootut metkut, Hassut hurjat hirviöt, Minulla on kaksi kotia ja Pieni avaruuskirja.

Nämä ja noin 300 muuta alle kouluikäiselle sopivaa kirjaa ovat nyt mukana PIKI-kirjastojen tällä viikolla julkaisemassa uudessa Kirjatin perhelukudiplomisovelluksessa.

Maksuttoman sovelluksen tarkoituksena on tukea alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä yhteistä lukuharrastusta tarjoamalla lukuvinkkejä eri aihepiireistä sekä auttamalla lapsen ikätasolle sopivan luettavan löytämisessä.

Perhelukudiplomista voi hakea lukuvinkkejä aiheittain tai ikäryhmittäin. Kahdeksi ikäryhmäksi on määritelty 0–4-vuotiaat ja 5–7-vuotiaat.

− Kirjastoammattilaiset ovat valinneet perhelukudiplomin kirjalistoihin runsaasti sekä kotimaisten lastenkirjailijoiden teoksia että laadukkaita käännöksiä. Perhelukudiplomin teemoja ovat esimerkiksi nukkumaanmeno, päivähoito ja koulu, perhe, seikkailu, tunteet ja vaikeat aiheet, perhelukudiplomihanketta vetänyt kirjastonhoitaja Merita Ronkainen Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.

Diplomin voi suorittaa myös perinteisesti

Perhelukudiplomi suoritetaan lukemalla kymmenen lukudiplomissa suositeltua teosta. Suoritukset voi merkitä kirjastosta maksutta saatavaan Kirjatti-kirjanmerkkiin, jossa on kymmenen tassunjälkeä ruksattavaksi luettujen kirjojen mukaan.

Kun kaikki tassunjäljet ovat täynnä, kirjanmerkkiä voi käydä näyttämässä jossakin Pirkanmaan kirjastossa. Diplomin suorittaja saa kirjastosta lukudiplomitodistuksen ja pienen yllätyksen palkinnoksi.

Kirjatin perhelukudiplomin voi ladata mobiilisovelluksena sekä Android- että iOS-laitteille. Sovelluksessa on jokaisesta suositellusta kirjasta kansikuva ja lyhyt esittelyteksti, ja sen kautta voi myös selvittää teoksen saatavuustiedot Pirkanmaan kirjastoista. Lisäksi jo luettuja kirjoja voi merkitä luettujen listalle.

Lukudiplomin voi suorittaa myös perinteisesti ilman sovellusta tulostamalla kirjalistat PIKI-verkkokirjastosta ja tarkistamalla teosten saatavuuden verkkokirjaston linkeistä.

PIKI on Pirkanmaan yleisten kirjastojen yhteenliittymä, johon kuuluu Pirkanmaalta 22 kuntaa tai kaupunkia. Mukana ovat muun muassa Orivesi ja Juupajoki. PIKI-kirjastoilla on yhteinen aineisto- ja asiakastietokanta ja kirjastoissa asiointia varten tarvitaan vain yksi kirjastokortti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?