Saunalautta uinut omille teilleen Längelmävedellä – rikkinäisellä moottorilla

Saunalautta hävisi Maljastensalmen sillan pielestä Eräjärvellä torstain ja perjantain välisenä yönä. Lähistöllä on omistajan vuokramökkejä, joten häviämisaika on tarkkaan tiedossa, mutta mökkiläiset ajattelivat lautan olleen normaalikäytössä.

Lautasta oli kuitenkin moottori rikki, joten hinaamatta se ei paikalta ole voinut lähteä.

– Eikä sitä soutuveneellä hinata, sillä lautta painaa neljä ja puoli tonnia. Mitoiltaan se on neljä kertaa yhdeksän metriä, terassin kanssa puoli metriä leveämpi. Veden laskettua järvessä se jouduttiin viime tiistaina työntämään traktorilla avoveteen, ja katosi heti kaksi päivää myöhemmin, kertoo saunalautan omistaja, eräjärveläinen Jukka Oksala.

Hän havaitsi lautan katoamisen vasta maanantaina mennessään mökille ruohonleikkuuseen. Tarkka katoamisaika on tiedossa, sillä lautta oli näköetäisyydellä Oksalan vuokramökistä. Omistaja olikin menossa tekemään asiasta rikosilmoitusta ja aikoi myös lypsyn jälkeen vesijetillä kierrellä rantoja lauttaa etsimässä. Omistaja epäileekin vahvasti kysymyksessä olevan luvaton lainaaminen, jota myös varastamiseksi kutsutaan.

Lautta kelluu ponttonien varassa, joten normaalilla venetrailerilla sitä ei voi kuskata. Oksalalla on sen siirtelyyn erikoisvalmisteinen kuljetuslavetti.

Vuokramökillä olleet vahvistivat lautan olleen lujasti kiinni sidottuna ja kertoivat jopa vahvistaneensa kiinnitystä, joten heidän mukaansa itsekseen se ei ole voinut lähteä ajelehtimaan.

Oksala aloitti kaupallisen lauttojen vuokrauksen vuonna 2011 Längelmävedellä nyt kadoksissa olevalla lautalla. Hän jatkoi vuokrausta seuraavana vuonna Tampereella, missä kysyntä on ollut vilkasta, ja nyt lauttoja on jo kaikkiaan neljä. Kaksi lautoista on Tampereella, yksi Hämeenlinnassa ja vanhin kotivesillä.

Viime kesän lautta vietti Rönnin rannassa ja koki silloinkin kovia, sillä siitä vietiin moottori. Ilmeisesti viejät eivät olleet jaksaneet nostaa sitä vedestä, sillä moottori löytyi muutamaa päivää myöhemmin aivan lautan läheltä järven pohjasta, noin metrin syvyydestä. Moottori ei kuitenkaan upoksissa olosta oikein pitänyt ja sitä oli tarkoitus korjata, sillä polttariporukalla oli varaus saunomaan lautalla parin viikon kuluttua.

Leave a Comment