Rohkeasti metsään

Suositut luontokohteet ovat olleet poikkeusolojen aikana entistä suositumpia, ja väkeä on riittänyt ruuhkiksi asti. Tämä on varmaankin osaltaan karsinut kävijöitä, mutta suuri osa luonnon ääreen kaipailevista on löytänyt muita, rauhallisempia käyntikohteita muualta. Ehkä moni on havainnut, että luonto sinänsä voi olla jo nähtävyys, ei vain jokin aivan erityisen hieno luontokohde.

Nyt on viimeistään nähty ja koettu sekin, että käynti jonkin luontonähtävyyden äärellä ei ole välttämättä helppoa. Lähestymisreitit, pysäköintialueet ja opastukset ovat monissa kohteissa puutteellisia. Parkkipaikat ovat käyneet monin paikoin ahtaiksi, harva nähtävyys kun on vain kävely- tai pyöräilymatkan päässä.

Orivedelle oli tervetullut uutinen, että valtio osoittaa rahaa Pukalan retkeilyalueen kehittämiseen. Tämä on vain yksi mutta kuitenkin iso askel seudun luontomatkailun kehittämisessä.

Luontoelämä ei kuitenkaan pyöri vain nähtävyyksien ympärillä. Hyvä esimerkki löytyy suunnistuksesta, sillä OrPon tämän kesän poikkeusoloihin virittämät omatoimirastit ovat yllättäneet suosiollaan. Kun kynnys lähteä metsään vaikkapa juuri rasteja etsimään on riittävän matala, yhä useampi on innostunut ja uskaltautunut lähtemään. Tulijoita on ollut etäämpääkin, ja parhaimpina viikkoina on kirjattu jopa sata suoritusta.

Suunnistusväen lisäksi ainakin marjastajat, sienestäjät ja luontoretkeilyn harrastajat ovat tottuneet liikkumaan metsissä ja luontoreiteillä. Lähellä ja kauempana on myös paljon ihmisiä, joille metsä on vieras ympäristö. Uudet avaukset ovat tervetulleita, jotta yhä useampi saisi tilaisuuden huomata, että suomalainen metsä on itsessään elämys ja nähtävyys. Tätä on tarjolla runsain mitoin myös Oriveden seudulla.

Leave a Comment