Pukalan retkeilyaluetta kohennetaan tuplarahoituksella – valtion myöntämä lisärahoitus tuo 70 000 euroa teiden ja pysäköintipaikkojen kunnostukseen

Oriveden länsipuolella sijaitsevassa Pukalan virkistysmetsässä on yhteensä 17 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä. Kuva: Juha Jäntti

Pirkanmaan luontokohteiden kunnostamiseen on myönnetty 435 000 euroa valtion lisätalousarviosta. Metsähallituksen Luontopalveluille myönnetyllä rahoituksella kunnostetaan teitä ja pysäköintialueita Oriveden Pukalassa, Seitsemisen kansallispuistossa ja Ylöjärven Riuttaskorvessa.

Lisäksi rahoitusta myönnettiin Seitsemisen luontokeskuksen energiaratkaisujen parantamiseen ja Rapolan linnavuoren linnoituksen raivaukseen.

Pukalan virkitysmetsäalueelle käytettävä osuus lisärahoituksesta on noin 70 000 euroa.

– Maa- ja metsätalousministeriö on aiemmin myöntänyt tälle vuodelle tulevaisuusinvestointirahoitusta puistoalueiden taukopaikkojen ja reittien kunnostamiseen. Tästä summasta Pukalan osuus on noin 25 000 euroa, joten kokonaisuudessa Pukalan kohentamiseen saadaan käyttöön vajaa 100 000 euroa, puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta kertoo.

Peltosen mukaan Pukalan tilanteeseen myötävaikutti Tampereen läheisyys sekä yhteys Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueelle.

– On todella hyvä, että saimme lisärahoitusta sekä tulevaisuusinvestointirahaa. Pukalassa on ehdottomasti tarvetta kunnostukselle. Sinne ei ole pitkään aikaa suunnattu rahaa, joten alueen reitit ja taukopaikat ovat päässeet huonoon kuntoon. Alueen suosio on kuitenkin kovasti kasvussa, Peltonen toteaa ja kertoo, että yleisesti kaikkialla Pirkanmaan luontokohteissa on ollut nähtävissä koronatilanteen aiheuttama ryntäys.

Aiemmin varmistuneen, tulevaisuusinvestointirahoituksen osalta suunnittelutyö on jo aloitettu. Peltonen arvioi, että lisärahoituksella kustannettavien teiden ja pysäköintialueiden kunnostuksen suunnittelu saadaan alulle kuluvan vuoden puolella. Konkreettiset kunnostustoimet näkyvät Pukalassa siis vasta ensi vuoden aikana.

– Ennen kunnostustöiden aloittamista pitää suunnitella tarkkaan, mihin rahat riittävät ja miettiä, mitkä reiteistä ovat tärkeimmät ja suosituimmat ja kohdentaa kunnostusta retkeilyrakenteisiin sen perusteella. Samalla pitää katsoa kokonaisuutta, juurikin Pukalan yhteys Kintulammin ja Tampereen suuntaan on tärkeää huomioida suunnitelmissa. Suunnittelutyön aikana kuullaan myös sidosryhmiä ja kartoitetaan kävijöiden toiveita, Peltonen taustoittaa.

Pukalan virkistysmetsän sydän on syvä ja kirkasvetinen Pukalajärvi, jota nimitetään myös Etelä-Suomen Inariksi. Kuva: Juha Jäntti

 

 

Leave a Comment