Valtakunnallinen ohjelma tarjoaa rahoitusta haitallisten vieraslajien torjuntaan

lupiineja

Laajalle levinnyt lupiini on yksi Suomen haitallisista vieraskasvilajeista. Kuva: Juha Jäntti

Maa- ja metsätalousministeriö on aloittanut valtakunnallisen ohjelman, jonka tarkoituksena on saada haitalliset vieraslajit kuriin. Ohjelma tarjoaa rahoitusta vieraslajien torjuntahankkeille, ja sitä voivat hakea yhdistykset, yritykset ja kunnat. Rahoitushaku avautuu syksyllä.

Ohjelman toteutuksesta vastaa koko maassa Kainuun ely-keskus, jonne myös rahoitushakemukset on lähetettävä.

– Aluksi kannattaa selvittää, kuinka laajasti vieraslajia esiintyy ja onko lähialueilla useampia esiintymiä, joita voitaisiin kustannustehokkaasti hoitaa samalla kertaa. Me annamme tukea hankkeiden suunnitteluun ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kohtaamiseen, ely-keskusten valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta kannustaa.

Avustus voi kattaa puolet hankkeen kustannuksista. Hankkeen toteuttaja voi kattaa toisen puolikkaan esimerkiksi omalla rahoituksella tai talkootyöllä.

Vieraslajien torjuntahankkeita rahoitetaan syksyisin, ja hankkeet käynnistyvät aina seuraavana vuonna. Rahoitusta voidaan myöntää vieraslajien torjuntaan, torjuntatyön neuvontaan ja torjunnan jälkiseurantaan.

Kainuun ely-keskus tiedottaa tarkemmin rahoituksen hakemista myöhemmin syksyllä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?