Joukkoliikenteen ja kaupungin päättäjille

Olen asunut Orivedellä vuodesta 1979 lähtien ja käyttänyt tuosta lähtien joukkoliikennettä matkoillani. Olen ollut vuosikymmeniä sitä mieltä, että täällä on ollut hyvä asua jo senkin vuoksi kun joukkoliikenne toimii niin hyvin. Vuodesta 2003 lähtien olen kulkenut lähes päivittäin väliä Orivesi–Tampere. Koska koko tuona aikana olen ollut ensin koulussa ja sittemmin töissä Tampereen tällä laidalla, niin luonnollinen kulkuvälineeni on ollut linja-auto.

Viimeisen kymmenen vuoden sisällä joukkoliikenne, ja varsinkin linja-autoliikenne, on hiipunut hiipumistaan ja viimeisen naulan arkkuun löi korona. Aikoinaan (vain muutama vuosi sitten) hehkutettiin liittymistä TKL:n piiriin, saatiin Nysse-kortit kulkijoille, ja viimemmäksi ne saatiin jo lähijunaankin sopiviksi.

Nyt sitten vuorojen vähentyessä osa noista korteista jää käyttämättä sopimattomien aikataulujen takia. Eivätkä kortit käy Onnibussiin, jolla sentään on joitakin iltavuoroja tähän suuntaan viikonloppuisin tarjolla. Joidenkin on pakko liikkua kokonaan omalla-autolla (se siitä kannustuksesta joukkoliikenteeseen) ja kun piti sitä ilmastoakin suojella! Orivedeltä ja Orivedelle pääsee nyt arkisin päivätyöläiset, mutta iltaisin ja viikonloppuisin kulkeminen edes Tampereelle on tehty hankalaksi, lähes mahdottomaksi.

Positiivisena ajattelin, että kun Valkeakosken Liikenne aloittaa elokuussa 95-linjan niin vuorot paranevat. No eivätpä tietenkään parane!
Mitäpä jos työpaikka tai viikonlopun kyläily sukulaisiin sattuisikin olemaan Jyväskylän suuntaan? Sinne suuntaan se vasta huonoa onkin meneminen, ja varsinkin poispäin tuleminen. Onnibussilla jotenkin sentään.

Vaikka maamme hallitus on jo viikkoja sitten purkanut korona-rajoituksia niin joukkoliikenne linja-autojen osalta ei ole palautunut, eikä ilmeisesti sitä aiotakaan parantaa? Liikennöitsijä on ottanut kannan ”seuraamme tilannetta”, kun kysyin vuorojen lisäämisestä. Eiköhän käyttäjät nykyisestään lisääntyisi, jos vuoroja olisi tarjolla.
Onko 40 km päässä Tampereesta oleva pikkukaupunki niin maaseutua, että se kannattaa näivettää huonojen yhteyksien takia? Onko tunnin juna Helsinki–Tampere välille todella tarpeen samaan aikaan kun lähiseutujen liikenne vain vähenee?

Kaupungin päättäjät taas voisivat miettiä, mistä asukkaita kaupunkiin, jossa ei työpaikkoja ole ja jonka joukkoliikenneyhteydet vain huononevat? Mistä tulevaisuudessa veronmaksajat Orivedelle?

Arja Korhonen

Leave a Comment