Juupajoen Kuivajärven mittausasema on valittu eurooppalaisen verkoston ensimmäiseksi järvikohteeksi

Juupajoen Hyytiälässä sijaitseva Kuivajärven mittausasema on hyväksytty mukaan eurooppalaiseen kasvihuonekaasuja mittaavaan verkostoon ensimmäisenä järviasemana.  Asiasta uutisoi ensimmäisenä STT.

Kasvihuonekaasuja mittaavien asemien Integrated Carbon Observation System- eli ICOS-verkoston yli 140 asemalla kahdessatoista eri maassa kerätään tietoa kasvihuonekaasujen kierrosta. Standardisoituja asemia näistä on 58.

EU:n luoman verkoston tavoitteena on tuottaa pitkäaikaiseen ja tarkkaan seurantaan perustuvaa tietoa ilmakehän ja ekosysteemien ominaisuuksista sekä parantaa ihmisten ymmärrystä kasvihuonekaasujen kierrosta, hiilinielujen ja -lähteiden alueellisesta sekä ajallisesta vaihtelusta ja lisäksi parantaa ilmastomallien luotettavuutta.

Suomessa verkoston asemilla tutkitaan kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ja vaihtoa pohjoisissa ekosysteemeissä, kuten havumetsissä ja soilla. Kuivajärven mittausaseman myötä kuva ilmastonmuutoksen ajureista arvioidaan täydentyvän merkittävästi, sillä järvillä on merkittävä rooli hiilenkierrossa.

Juupajoen Kuivajärvellä kelluvalla mittauslautalla on mitattu ilman ja järven kaasunvaihtoa jo vuodesta 2009. Haku ICOS-verkoston jäseneksi kuitenkin kesti useamman vuoden. Tänä aikana järvimittausaseman kokonaisuus saatiin täyttämään tiukat laadulle ja jatkuvuudelle asetetut kriteerit.
– Kasvihuonekaasujen mittauksella ei ole yleisiä standardeja, joten ICOS-verkostossa sellaiset luodaan. Näin aineistoja voidaan verrata toisiinsa, yliopistonlehtori Anne Ojala Helsingin yliopiston Ilmakehätieteen tutkimuskeskuksesta selvittää STT:lle.

Kuivajärven järviasema voi toimia myös mallina, kun mittausasemien verkostoa täydennetään uusilla järviasemilla. Helsingin yliopiston hallinnoimalla Hyytiälän kenttäasemalla on yhteensä neljä ICOS-verkostoon kuuluvaa asemaa: järvi-, metsä-, ilmakehä- ja suoasema.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?