Rakennusjätettä, jääkaappeja ja petauspatjoja – Oriveden aluejätepisteet pursuavat kesäisin asiaankuulumatonta roinaa

Oriveden jäteasemanhoitaja Pirkko Leppänen poisti Talviaisten aluejätepisteeltä metallikeräykseen kuulumatonta tavaraa. Metallikeräykseen saa laittaa vain pienikokoista metallijätettä, kuten tyhjiä säilykepurkkeja. Grillien ja metallisten puutarhakalusteiden oikeaoppinen sijoituspaikka on jäteasema. Kuva: Juha Jäntti

Ääriään myöten pursuavia jätelaatikoita, sohvia, kirjahyllyjä, rakennusjätettä, patjoja, tyhjiä maalipurkkeja, sähkölaitteita jääkaapeista mikroihin ja televisioihin.

Tätä kaikkea Oriveden jäteasemanhoitaja Pirkko Leppänen todistaa viikoittain kiertäessään paikkakunnan aluejätepisteitä tarkistamassa niiden siisteyttä ja asianmukaista käyttöä.

Haja-asutusalueella sijaitsevat aluejätepisteet on tarkoitettu vuosimaksua maksaville Pirkanmaan jätehuollon asiakkaille, joilla ei ole omaa jäteastiaa pihassa. Suurin osa Oriveden 33:sta aluejätepisteestä on suunnattu pelkästään kotitalouksien sekajätteelle, mutta kesäkuukausina jätepisteille kannetaan runsain mitoin sinne kuulumatonta jätettä ja roskaa.

– Näen, mitä se todellisuus on. Roskikseen kuuluu sekajätteet eli kodin ruokapussit, ei sähköhellat ja jääkaapit, Leppänen puuskahtaa.

Sekajätelaatikkoihin hylätyt sähkölaitteet eivät Leppäsen mukaan suinkaan ole harvinaisia poikkeuksia, vaan hän löytää niitä aluejätepisteiltä lähes joka viikko.

– Kesäkuukausina kierrän joka viikko nämä pahimmat ongelmakohteet eli ne jätepisteet, joihin kokemuksen perusteella tiedän tuotavan säännöllisesti niihin kuulumatonta roskaa. Muut pisteet kierrän joka toinen viikko, hän taustoittaa.

Tällä hetkellä ongelmapisteiden joukkoon kuuluvat Rönnin, Eräjärven, Talviaisten ja Uuhiniemen aluejätepisteet, joihin eksyy joka viikko jätepisteille kuulumatonta rojua.

– Näille pisteille tuodaan niin paljon asiankuulumatonta jätettä, että välillä se täyttää kuorma-auton lavan.

Pirkanmaan jätehuollon logistiikkainsinööri Miia Siukola vahvistaa, että kyseessä on kesäkuukausina nähtävä ilmiö ympäri maakuntaa.

– Vastaavaa ei ilmenene yhtä voimakkaasti vuoden muina aikoina. Haja-asutusalueilla sijaitsevia aluejätepisteitä käyttävät pitkälti mökkiläiset, joten kuormitus on luonnollisesti suurempaa kesäloma-aikoina. Korona aiheuttisen, että tänä vuonna ihmiset ovat viettäneet tavanomaista enemmän aikaa kesämökeillään, mikä on myös lisännyt aluejätepisteiden käyttöä, Siukola kertoo.

Pahimmillaan tämä on jokaviikkoinen näky Talviaisten jätepisteellä. Keräysastioihin on ahdettu muun muassa huonekaluja, rakennusjätettä ja patjoja. Kuva: Pirkko Leppänen

Jätepisteen poisto on viimeinen keino

Pirkko Leppänen muistuttaa, että aluejätepisteille jatkuvasti tuotava asiankuulumaton jäte nostaa jätehuollon kustannuksia ja pitkässä juoksussa tämä voi johtaa koko jätepisteen sulkemiseen.

– Esimerkiksi Naappilassa sijainnut iso aluejätepiste jouduttiin sulkemaan kolme kesää sitten kyseisen ongelman vuoksi. Toivoisin, että kaikki kunnioittaisivat näitä paikkoja, jotka on järjestetty alueen asukkaiden yhteiseen käyttöön. Väärinkäytös kostautuu kaikille käyttäjille, mikä on ikävää.

Siukolan mukaan jätepisteiden väärinkäytös on yksi varteenotettavista syistä, miksi aluejätepisteitä poistetaan käytöstä.

– Aluepistettä ei kuitenkaan poisteta käytöstä yksittäisen ilmoituksen perusteella. Tilannetta seurataan pidempään, jolloin varmistuu, että onko kyseessä yksittäinen tapaus vai pitkään jatkuva väärinkäyttö.

Ylimääräisen työn ja kustannusten lisäksi jätepisteisiin kuulumaton jäte saattaa aiheuttaa suurtakin vahinkoa.

– Astioita tyhjäävä jäteauton kuljettaja ei välttämättä huomaa, jos laatikon pohjalla on heitetty televisio ja pahimmillaan se voi rikkoa kaluston. Vielä suurempi vaara aiheutuu, jos sähkölaite paukahtaa kierrätysaseman hihnalla, Leppänen sanoo.

Leppäsen harmistusta lisää se, että suurin osa jätepisteille kärrätystä romusta on sellaista, että sen voisi tuoda täysin maksutta kierrätysasemalle.

– Jos tästä huolimatta on pakottava tarve kantaa jätepisteille niihin kuulumatonta tavaraa, niin me jätehuollossa työskentelevät toivoisimme, että sitä romua ei ainakaan ahdettaisi laatikoihin. Asiaankuulumaton jäte on helpompi havaita ja poistaa, kun se on jätetty astioiden viereen, hän lisää.

Asiaankuulumaton jäte johtaa sotkuun

Monet asukkaat ovat ihmetelleet Leppäselle, miksi jätepisteitä ei tyhjennetä useammin ylitsepursuavien jätekuormien välttämiseksi.

– Ongelma ei ole tyhjennystahdista kiinni, sillä isommat pisteet tyhjennetään kesällä kaksi kertaa viikossa ja pienemmät kerran viikossa. Lisäksi laatikoiden määrä on suunnilleen laskettu niin, että ne riittävät. Ongelmana on nimenomaan jätepisteille kuulumaton roina, joka täyttää laatikot, jolloin tavalliset sekajätepussit eivät mahdu kunnolla astioihin, Leppänen vastaa.

Jäteastioiden kansien jäädessä auki linnut pääsevät repimään roskapusseja ja levittämään niiden sisältöä ympäristöön tuulen lisäksi, mikä osaltaan lisää aluejätepisteissä vallitsevaa epäsiisteyttä.

Leppäsen mukaan moni vakituisista asukkaista käyttää aluejätepisteitä asianmukaisesti, ja he usein esimerkillisesti myös ottavat yhteyttä, jos ovat havainneet jätepisteellään väärinkäytöstä.

– Joiltakin asukkailta olen kuullut, että jätepisteellä on melkein syntynyt käsirysy, kun he ovat huomauttaneet roskien tuojalle asiattomien jätteiden tuomisesta. Olen ohjeistanut, ettei kannata alkaa riitelemään, jos asiallista puhetta ei uskota.

Tällä aluejätepisteellä ei ole metallinkierrätystä, mutta pisteellä on silti jätetty maalipurkkeja, grilli ja metallitynnyreitä. Kuva: Pirkko Leppänen.

 

Leave a Comment