Västilän frisbeegolfrata on nyt avattu – opasteita ja kulkuväyliä vielä viimeistellään

Västilän frisbeegolfradan avajaiset
Jari Järvenpään kämmenheitto oli sunnuntaina samalla Västilän frisbeegolfradan avausheitto. Kuva: Juha Jäntti

Västilän frisbeegolfradan viralliset avauskierrokset pelattiin sunnuntaina. Radan avausheittopaikat olivat avajaisiin mennessä kunnossa, mutta viimeistelyä on vielä opasteiden ja väyläpohjien osalta.

Västilän Voima on rakentanut radan talkootyönä ja kaupungin rahallisella tuella.

– Ajatus radan toteuttamisesta virisi viitisen vuotta sitten. Kaupunki osoitti vuonna 2018 rahaa 10 000 euron verran kylän liikuntapaikkojen kunnostamiseen. Tuo raha meni kuitenkin vielä sinä vuonna lopulta muihin kohteisiin, mutta saimme tuon luvatun tuen sitten viime vuonna, ja pääsimme toteuttamaan suunnitelmia, Västilän Voiman puheenjohtaja Jyrki Tuomaala kertasi radan avajaispuheenvuorossaan.

– Uudistimme viime vuonna Västilän uimarannan, ja tänä vuonna oli frisbeegolfradan rakentamisen vuoro.

Voima on tuonut hankkeeseen noin 4 500 euroa. Seura sai yhteensä 3 500 euroa Kantrin Nuoriso-Leader-tukena ja Längelmäen Säästöpankkisäätiön avustuksena. Päälle tulivat noin 1 000 euroa Voiman omaa rahaa ja iso määrä talkootyötä. Talkoissa on ollut mukana sekä nuoria että varttuneempaakin väkeä.

Rata on 10-väyläinen metsärata, joka lähtee urheilukentältä ja kiertää maastossa myötäillen metsäautotien ja kuntoradan muodostamaa reittiä. Kierroksella on mittaa noin 1,7 kilometriä.

Avausheittoalustoilla on leveyttä kaksi metriä ja pituutta neljä metriä, joten ne antavat hyvin tilaa rivakkaankin vauhdinottoon. Jalkojen alla on ruohomatto, joka lepää lautakehikon sisään tiivistetyn murskekerroksen päällä.

Rata on rakennettu pienehkölle alueelle siten, että siirtymät väylien välillä eivät ole kovin pitkiä. Kyseessä on keskivaikea metsärata, joka noudattelee suurelta osin vanhojen metsäautoteiden linjauksia. Puusto reunustaa useimpia väyliä siten, että suorien ja tarkkaan suunnattujen heittojen merkitys korostuu.

Rata on riittävän valmis pelikierroksia varten. Ratakartta ja väyläopasteet vielä puuttuvat, mutta ne ovat tulossa varustetoimittajalta lähiaikoina. Väylillä on joitakin märkiä ja pehmeitä maastokohtia, joihin on tarkoitus tuoda täytemursketta.

–  Jos sää ei heittäydy oikein sateiseksi, saamme viimeisteltyä radan paremmin säänkestäväksi heinäkuun aikana, Tuomaala lupasi.

Radalla kirjattiin avajaisten yhteydessä reilut 30 heittäjää. Paras tietoon tullut tulos oli 4 yli par-tuloksen, joka on tällä radalla 31 heittoa.
– Hyvä oli aloitus, ja kiinnostuneita tuntui riittävän. Emme saaneet yhtään erityisen kielteistä palautetta radasta, mutta pelaajat antoivat jo joitakin parannusehdotuksia .

Västilän radan avaus osui hyvään ajankohtaan siinä mielessä, että Rovastinkankaan frisbeegolfrata on suljettuna elokuun alkupuolelle asti OriParkin rakennustöiden vuoksi. Rovastinkankaan rata laajenee samassa yhteydessä 18-väyläiseksi.

Västilän frisbeegolfrata
Leevi Tilsan tyylinäyte Västilän radan ensimmäiselle väylälle. Kuva: Juha Jäntti
Västilän frisbeegolfrata
Juupajoella asuva Viljo Soikka lähti testaamaan Västilän rataa yhdessä isänsä kanssa. Hänkin valitsi avausväylälle kämmenpuolen heiton. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment