Paltanmäelle nousee näyttely, joka esittelee Oriveden kiviperinnettä – elokuussa siihen voi tutustua myös Eräjärvellä

Viitaniemen louhos, Eräjärvi, Orivesi

Eräjärven Viitaniemen louhos on mukana Oriveden mineraaleista kertovassa ulkoilmanäyttelyssä. Kuva: Saana Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto.

Paltanmäen kotiseutumuseolla avautuu torstaina ulkoilmanäyttely, jossa voi perehtyä Oriveden kiviteollisuuden ja kivenjalostuksen pitkiin perinteisiin. Paikkakunnan kiviperinnettä esitellään näyttelyssä niin valokuvien kuin tarinoiden avulla.

– Orivesi tunnetaan mineraaleistaan. Ne ovat olleet paikkakunnalla monelle elinkeino ja niiden työstäminen on ollut oma kulttuurinsa. Valokuvanäyttelyssä halutaan tuoda esille alan pitkät perinteet kivijalasta liuskekiviin, seutumuseotutkija Hanna Jaakola kertoo.

Valokuvanäyttely toteutetaan yhteistyössä Oriveden kaupungin, Pirkanmaan maakuntamuseon Seutumuseon, Vapriikin kuva-arkiston, Liuskemestareiden, Oristone Oy:n, Wästikivi Oy:n, Eräjärvi-seura ry:n ja Oriveden kotiseutuyhdistyksen kanssa.

Paltanmäen kotiseutumuseon pihapiirissä näyttely on esillä 16. elokuuta saakka ja Paltanmäeltä näyttely siirtyy Eräjärven Kivimuseon pihaan. Näyttelyalueille on vapaa pääsy.

– Näyttely ei pyri olemaan kaikenkattava esittely Oriveden kiviperinteestä ja min eraaleista, vaan siinä on poimintoja ja näkjökulmia aiheesta. Näyttely myös täydentyy avaamisen jälkeen. Testaamme samalla tällaisen ulkoilmanäyttelyn toimivuutta kesäaikaan, kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen kertoo. (edit: lisätty 6.7. yhden yrityksen nimi ja Ahosen kommentti).

Oriveden mineraalit -valokuvanäyttely on osa viidessä kunnassa toteutettavaa valokuvanäyttelyjen sarjaa. Sen tavoitteena on esitellä kuntien omaleimaista kulttuuriperintöä.

Muihin sarjan osiin voi tutustua Lempäälässä Kuokkalan museoraitilla, Kangasalla kotiseutumuseolla, Pirkkalassa Reipin museolla ja Ylöjärvellä Haverin kaivosmuseossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?