Roskavanoille stoppi

Jotain hyvää koronakeväästä. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen toteuttaman luontosuhdebarometrin mukaan neljännes suomalaisista kokee, että heidän luontosuhteensa on kehittynyt myönteisesti kuluneen kevään aikana. Yli puolet vastaajista kertoo lisänneensä luonnossa liikkumista juuri koronakevään aikana. Tämä ei toki ole yllätys, sillä kovin moneen muuhun paikkaan ei poikkeusolojen aikana hikipisaroita päässyt vuodattamaan.

Luontosuhteen toivoisi kehittyvän myönteiseen suuntaan myös niillä henkilöillä, joilla on tapana jättää jälkeensä roskavana. Ojanpientareita pitkin joskus kulkeneet sen varsin hyvin tietävät. Sinne heitetyistä roskista näkee, mikä pikaruokala on ollut matkan varrella, mikä energiajuoma on tällä hetkellä ykköstuote ja missä kohtaa nikotiinin tarve on saatu tyydytettyä.

Roskat eivät kuulu luontoon. Tätä ohjetta on toistettu vuodesta toiseen, mutta kaikkien korvia se ei tunnu saavuttavan. Toisten jälkien siivoaminen jääkin usein jonkun muun vastuulle. Toiset saavat siitä työstä palkkaa, mutta yhteisiä siivoustalkoitakin on Oriveden Sanomien levikkialueella järjestetty. Pyyteettömiä ja itsestään melua pitämättömiä roskien kerääjiä on myös runsaasti.

Siinäpä onkin se päivän helppo hyvä työ. Kävelylle lähtiessäsi ota mukaan roskapussi ja poimi matkan varrella vastaan tulevat roskat. Luonto ja naapurit kiittävät.

Leave a Comment