Sinilevät ovat runsastuneet Pirkanmaalla – Oriveden havaintopaikat ovat pysyneet levättöminä

Kuluneella viikolla Pirkanmaalla havaittiin sinileviä 11 valtakunnallisella leväseurantapaikalla.

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan runsaasti sinilevää on havaittu Kangasalan Kirkkojärvessä ja Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa. Vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvessä Lempäälän Lempoisten uimalassa, Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa, Vesilahden kirkonkylän rannassa ja Tampereella Rantaperkiön uimarannassa.

Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Sastamalan Houhajärvellä, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla, Kangasalla Roineessa, Ylöjärvellä Kyrösjärven Paijalanrannassa sekä Pälkäneellä Mallasveden Pakanrannassa. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden edelleen normaalia enemmän.

Lisäksi Järviwikiin on kirjattu useita yleisöhavaintoja sinilevistä eri puolilta Pirkanmaata, kuten Kangasalan Vesijärvestä ja Längelmävedestä.

Suomen sisävesistä on löydetty noin kymmenen sinileväsukua ja useat niiden lajeista voivat muodostaa myrkyllisiä kantoja.

– Uusimpien tutkimusten mukaan melko vähäinenkin sinileväesiintymä saattaa olla myrkyllinen, jonka vuoksi sinileväpitoisessa vedessä uimista sekä veden käyttöä talous- ja löylyvetenä tulisi välttää, ely-keskuksen tiedotteessa todetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?