Ensimmäiset 90 vuotta on nyt talletettu – historiikki osoittaa, että MLL:n Oriveden yhdistys on ollut aktiivinen toimija paikkakunnalla

Raija Hinkkala, Marika Mäkinen, MLL:n historiikki
Raija Hinkkala ja Marika Mäkinen muistuttavat, että MLL:n paikallisyhdistyksen 90 vuodesta kertova historiikki kertoo samalla Oriveden historiasta. Kumpikin heistä iloitsee siitä, että kirja on vihdoinkin valmis. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Runsaasti kuvia, muistoja, puheita, tapahtumia ja tarkkoja merkintöjä yhdistyksen pöytäkirjoista. Tätä kaikkea löytyy vastikään ilmestyneestä Mannerheimin lastensuojeluliiton Oriveden yhdistyksen historiikista, joka on nimeltään 90 vuotta lapsen asialla.

Kirjassa on yhteensä 116 sivua, joille on tiivistetty yhdistyksen historiaa ensimmäisen 90 vuoden ajalta. Toiminnalla on Orivedellä pitkät perinteet, sillä tänä vuonna MLL täyttää sata vuotta. Valtakunnallinen järjestö on siis perustettu vuonna 1920.

– Paikallisyhdistys on perustettu Orivedelle vuonna 1923, joten täällä on oltu asian kanssa ihan etulinjassa. Se on upeaa, että toiminta on myös säilynyt täällä, toteaa yhdistyksen puheenjohtajana toiminut ja historiikin kokoamisessa avustanut Marika Mäkinen.

Muistiinpanoista se lähti

Historiikin tekemistä paikallisyhdistykselle ehdotti sen pitkäaikaisin puheenjohtaja Raija Hinkkala. Hänen kautensa kesti vuodesta 1972 vuoteen 1990 saakka. Yhdistyksen toiminnassa hän oli ollut mukana jo 1960-luvun loppupuolelta.

– Minulla oli runsaasti muistiinpanoja noilta vuosilta. Minulle tuli sellainen olo, että niistä voisi olla vielä hyötyä, Hinkkala sanoo.

– Raija tulikin käymään yhdessä syyskokouksessamme ja esitti siellä, että meidän pitäisi tehdä historiikki. Siitä me lähdimme asiaa selvittämään ja nyt usean vuoden projekti on saatu valmiiksi, Mäkinen jatkaa.

Hinkkalan lisäksi yhdistyksen menneisyyteen pääsi sukeltamaan myös kirjan toinen kirjoittaja Anna Ihamäki. Hän perkasi etenkin yhdistyksen alkuvuosien arkistoja, papereita ja pöytäkirjoja.

– Se on ollut upea juttu, että yhdistyksessä on ollut kautta aikojen osaavia henkilöitä mukana. Erilaista aineistoa toiminnasta on vuosien varrella talletettu todella paljon. Niistä on ollut paljon hyötyä kirjaa tehdessä, Mäkinen kehuu.

Historiikki. MLL Orivesi
MLL:n Oriveden yhdistyksen historiikista käy muun muassa ilmi, kuinka yhdistys aloitti paikkakunnalla päiväkotitoiminnan. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Suuret juhlat syksyllä

Vaikka Hinkkala on ollut pitkään yhdistyksen toiminnassa mukana, yllättyi hänkin, miten paljon MLL on saanut 90 vuoden aikana asioita vietyä eteenpäin. Siitä hän antaa kiitoksen myös kunnan ja kaupungin virkamiehille.

– Yhteistyö kaupungin ja kunnan kanssa on ollut aina hyvää. Siihen toiminnassa myös tähdättiin. Yksin ei kaikkea voi saavuttaa, Hinkkala muistuttaa.

Historiikista käy ilmi, että MLL:n paikallisyhdistys on vastannut aluksi monista asioista, jotka nykyisin kuuluvat kunnan vastuulle. Esimerkiksi Oriveden ensimmäisen päiväkodin perustaminen on ollut paikallisyhdistyksen ansiota.

– Etenkin 1970-luku oli kunnissa isojen muutosten aikaa. Silloin tapahtui lakimuutoksia, muun muassa päivähoitolaki tuli voimaan. Se on sanottava, että MLL:n ansiosta moni asia alkoi edetä, Hinkkala sanoo.

Yhdistyksen historiikkia voi jo kysellä esimerkiksi yhdistyksen hallituksen jäseniltä. Juhlat kirjan kunniaksi pidetään syksyllä, kun MLL juhlii valtakunnallisesti lokakuun alussa satavuotista historiaansa.

– MLL:n tapahtumissa kirjaa on toki myynnissä jo ennen juhlia. Osa kirjan tuotosta ohjautuu yhdistyksen toiminnan tukemiseen, Mäkinen toteaa.

Leave a Comment