Näsinneulan katselu laittoi mietityttämään

Tampereella käydessäni ajelin Särkänniemen parkkipaikalle.

Katsellessani Näsinneulaa mieleeni palasivat ajatukset tuulivoimaloista, joita ainakin jossain vaiheessa on mietitty Nihuantaustalle. Näsinneulan ravintola on noin 125 metrin korkeudella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaksi kertaa tämän korkuinen, lisäksi 50 metriä on tuulivoimaloiden pyyhkäisy korkeus, no huh huh. Kyllä jokainen pystyy siitä omassa mielikuvituksessa muodostamaan kuvan, miltä meidän idyllinen maalaismaisema näyttää, jos kyseiset romut halkoo taivasta.

Käyttöikä näillä on 20-30 vuotta. Eli todella lyhyt. Kyseisiä puistoja on käyttöiän päätyttyä jäänyt pystyyn ruostumaan maailmalla. Ketään ei kiinnosta sijoittaa rahaa enää, kun ne eivät tuota mitään. Suomessa asuu noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Asukas tiheys noin 18 per neliökilometri. Pääkaupunkiseudulla asuu lähes kolmasosa väestöstä. Tämän lisäksi maassamme on monta muuta suurta kaupunkia sekä pienempiä.

Tästä voi vetää johtopäätöksen. Suomessa on valtavia korpia, joissa ei asu ketään lähelläkään. Lisäksi monet korvet halkoo maantie sekä valtakunnan sähköverkko. Minun niin sanottu maalaisjärkeni ainakin sanoo, että siellä ne ei haittaa ihmisiä, toki eläimiä kyllä. Olisi myös kustannustehokkaampaa pystyttää niitä samalle alueelle esimerkiksi sata kappaletta kuin ripotella niitä ihmisten kiusaksi asutusten läheisyyteen.

Moni on rakentanut kodin ja luonut asuinympäristön rauhallisen maalaismaiseman takia. On kyseenalaista vain ilmoittaa, että viedäänkin teiltä tämä maisema. Itse en todellakaan olisi nykyiseen talooni tullut, jos olisi ollut tiedossa tämmöisiä suunnitelmia. Uusiutavan energian tuottamiseen on muitakin todella hyviä vaitoehtoja. Mielestäni tärkeä asia on myös se, että Nihuan yli kulkee keväisin ja syksyisin paljon esimerkiksi joutsenia ja kurkia muuttomatkoillaan.

Huolestunut maalainen

Leave a Comment