Historiaa monilta sivuilta

Historiaan perehtyminen ei koskaan mene hukkaan, oli kyse sitten oman suvun, yhdistyksen, työpaikan, paikkakunnan tai valtion historiasta. Menneisyyden tapahtumien tutkiminen auttaa nimittäin usein ymmärtämään sitä, mitä tänä päivänä tapahtuu ja miksi. Edellisten sukupolvien elämään ja arkeen tutustuminen tuo pintaan myös arvostuksen tunteita. Heidän työnsä, aherruksensa ja uhraustensa hedelmistä saavat nykyiset sukupolvet nauttia.

Historiaan perehtyjän on kuitenkin samalla hyväksyttävä se, että vanhojen asioiden tutkiminen voi tuoda päivänvaloon asioita, joita ei odottanut löytävänsä. Nämä asiat saattavat olla kivuliaita ja hämmentäviä, toisaalta myös mielenkiintoisia ja uteliaisuutta herättäviä. Kivuliaat asiat on osattava laittaa oikeisiin mittasuhteisiin: jokainen meistä toimii kullakin hetkellä tiedossa olevien asioiden pohjalta.

Vastikään julkaistu MLL:n Oriveden paikallisyhdistyksen historiikki kertoo, millaista yhdistyksen toiminta on ollut vuosina 1923–2013. Kirjan sivuilta orivesiläiset löytävät varmasti itselleen tuttujen henkilöiden nimiä. Samalla teoksessa kirjoitetaan myös yhtä lukua Oriveden historiaan. Kirja tuo esiin yhden näkemyksen siitä, miten Orivedellä lasten ja lapsiperheiden elämä on vuosien aikana muuttunut.

Paikallislehdellä on oma paikkansa levikkialueensa historian tallentajana. Oriveden Sanomat on tehnyt tätä työtä alueellaan vuodesta 1926 lähtien uutisoidessaan levikkialueensa tapahtumista. Tätä työtä lehti tekee myös jatkossa tukevasti paikkakuntalaisena toimijana.

Leave a Comment