Kopsamon Mattokahvilasta matonpesijä voi pyytää apua – kahvila on avoinna myös muuten vain siellä vieraileville

Kopsamoon mattopyykille menevät voivat pyytää apua Mattokahvilasta esimerkiksi mattojen nosteluun. Kuva: Anne Kotipuro.

Kopsamon kyläyhdistyksen Mattokahvila aukeaa juhannuksen jälkeen.

Matonpesupaikka on Kopsamon koulun pihapiirissä, aivan Kylätalon takana. Matot pestään vesijohtovedellä, ne voi jättää kuivaustelineille kuivumaan, ja mattomankelikin paikalta löytyy.

– Olemme saaneet paikallisen pankin avulla palkattua mattokahvilaan työntekijän pariksi viikoksi aikaisempinakin vuosina. Tänä vuonna hakijoina oli kaksi yläkouluikäistä kopsamolaista nuorta, ja päätimme tarjota töitä molemmille, kertoo Kopsamon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sointu Äikäs.

–Mattokahvilassa on tarjolla suolaista ja makeaa, paikalla leivottua tai paikallista purtavaa. Lämmintä tai kylmää juotavaa, ja jäätelöäkin on pakkaseen varattu. Kylätalon wc on myös käytettävissä. Nuoret leipovat tarjottavia, tai kokoavat asiakkaalle, vaikka sämpylän toiveiden mukaisella täytteellä, selvittää yhdistyksen rahastonhoitaja Anneli Niemelä

Niemelä on luvannut toimia nuorten ”juoksutyttönä” tarvikkeiden hankinnassa Mirva Tamminiemen kanssa.

Mattokahvilan ideana on tarjota apua esimerkiksi pestyjen mattojen nostelemisessa kuivumaan tai mankeliin. Mattoja voidaan tarpeen mukaan kantaa autolle tai polkupyörän tarakalle. Nuoret voivat vaikka leikkiä lasten kanssa, että äiti saa rauhassa jynssätä mattoja.

– Matonpesijöiden kannattaa rohkeasti tulla kertomaan, minkälaista apua milloinkin tarvitaan, sitä varten täällä ollaan. Ja tietysti Mattokahvilaan saa poiketa kuka tahansa, tämän kahvilan käyttämiseen ei liity matonpesupakkoa, kyläyhdistyksen naiset nauravat.

Mattokahvila on avoinna Kopsamon kylätalossa maanantaista lähtien kaksi viikkoa. Sunnuntaisin se on suljettu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?