Ensimmäisiä sinilevähavaintoja on tehty ympäri Pirkanmaata – yleisöhavainnon mukaan levää on myös Oriveden Eräjärvessä

Pirkanmaan valtakunnallisilla leväseurapaikoilla on kuluvalla viikolla tehty ensimmäiset sinilevähavainnot.

Runsaasti sinilevää on havaittu Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa.  Vähän sinilevää on havaittu puolestaan Nokian Tottijärvellä, Sastamalan Houhajärvellä, Valkeakoskella Mallasveden Tyrynlahdella ja Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla, Kangasalan Vesijärvessä, Pyhäjärvessä Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa, Lempoisten uimalassa Lempäälässä sekä Vesilahden kirkonkylässä, Järvenkylänjärven uimarannassa Hämeenkyrössä ja Virroilla Vähä-Valkeajärvessä.

Lisäksi Järviwikiin on kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Oriveden Eräjärvestä, Längelmäveden Vahderpäästä Kangasalla, Sastamalan Ylistenjärvestä sekä Roineen Verkkosaarten lahdelta Pälkäneellä.

Sinileviä havaittu normaalia enemmän

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia enemmän. Barometri kuvaa sinilevätilannetta suhteessa aiempiin vuosiin. Se lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella. Alueelliset leväbarometrit löytyvät ely-keskusten levätilanne-sivuilta. Edellisten vuosien leväbarometrejä voi tarkastella Leväarkistossa.

Aiempien vuosien tapaan kuntien ympäristöviranomaiset arvioivat sinilevän määrän havaintopaikoilla silmämääräisesti kerran viikossa ja Pirkanmaan ely-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin. Levien runsauden arvioinnissa käytetään neliportaista asteikkoa. Kun levää on runsaasti, siitä pyritään ottamaan näyte tarkempaa lajimääritystä varten.

Pirkanmaan ely-keskus toteaa tiedotteessaan, että viranomaisen tekemä levähavainto kuvaa hetkellistä tilannetta havainnointipaikalla eikä koko järven tilannetta. Esimerkiksi tuulet ja virtaukset voivat vaikuttaa levälauttojen esiintymiseen järvialueella ja tilanne voi vaihdella nopeastikin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?