Kesäkuun alku on säilynyt sinilevävapaana

Pirkanmaalaisten vesistöjen havaintopaikoilla ei kuluneella viikolla ole todettu lainkaan sinilevää.

Valtakunnallisessa leväseurannassa on mukana 43 havaintopaikkaa Pirkanmaan ely-keskuksen alueelta. Orivedellä havaintopaikat sijaitsevat Kirkkolahden sekä Oriselän Tähtiniemen rannassa.

Torstaina Järviwikiin oli kirjattu yleisöhavainto vähäisestä sinileväesiintymästä Tampereen Näsijärven Luhtaanrannasta.

Ely-keskus muistuttaa tiedotteessaan, että monet levät aiheuttavat veteen hajuhaittoja. Kultalevät viihtyvät suhteellisen puhtaissa ja viileissä järvivesissä ja saavat veden haisemaan kalalle. Sinilevät haisevat sen sijaan ummehtuneelle maalle tai jopa antibiooteille.

Alkukesästä vedenpinnalla voi olla runsaasti erityisesti männyn siitepölyä. Rannalle kasaantuessaan ja mädäntyessään siitepöly haisee pahalle.

Pirkanmaan järvivedet hieman keskimääräistä lämpimämpiä

Virtain Kitusjärvessä mitattiin keskiviikkoa 10. kesäkuuta pintaveden lämpötilaksi 16,8 °C, mikä poikkeaa vuosittaisesta keskiarvosta +0,9 astetta. Längelmäveden Kaivannossa mitattu 15,9 celciusasteen lämpötila oli +0,2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Näsijärven Kyrönlahdessa poikkeama oli keskiviikkona +2,8 astetta veden lämpötilan ollessa 17,4 °C.

Pintaveden lämpötilaa mitataan vain avovesikaudella. Pintaveden lämpötila mitataan perinteisesti aamuisin kello 8 vedenkorkeusasteikkopaikkojen rannan läheisyydestä 20 senttiä pinnasta alaspäin. Ely-keskus huomauttaa, että lämpötilat edustavat kyseistä paikkaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Pääosa mittausasemista on automaattisia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?