Leväseuranta alkoi Pirkanmaan järvillä – Orivedeltä seurannassa kaksi kohdetta

Valtakunnallinen sinileväseuranta on alkanut tällä viikolla. Pirkanmaalla levätilannetta seurataan viikoittain 43 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Orivedellä on kaksi havaintopaikkaa, Kirkkolahti ja Oriselän Tähtiniemen ranta.

Leväseurannan ensimmäisellä viikolla Pirkanmaalla ei ole havaittu sinileviä. Elyn tiedotteessa todetaankin, että yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä.

– Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä, ely muistuttaa tiedotteessaan.

Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?