Sortavalan imelä juurtuu Juupakodin pihaan – Karjala-Seura istutti omenapuut evakkojen muistoksi

Matti Pärssinen, Sirkka-Liisa Oikari, Taru Iivonen ja Mikko Häyrinen varmistavat, että Sortavalan imelä on tarpeeksi tukevasti paikoillaan. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Satoa kahdesta Juupakodin pihaan istutetusta omenapuusta saadaan odottaa vielä vuosi jos toinenkin, mutta nyt sellainen mahdollisuus kuitenkin siintää jo silmissä. Sortavalan imelä ja sille pölyttäjäksi valittu Kurejoen kesä ovat nimittäin nyt vahvasti paikoillaan.

– Karjalan Liitto täytti huhtikuussa 80 vuotta. Yksi liiton esityksistä tälle juhlavuodelle on ollut, että jokaista evakkoon lähtenyttä kohti istutettaisiin puu. Se on syy, miksi me nämä omenapuut istutamme, Juupajoen Karjala-Seuran puheenjohtaja Taru Iivonen sanoo.

Seura olisi voinut istuttaa puut muuallekin. Juupakodin piha valikoitui kuitenkin paikaksi, sillä seura halusi, että niistä on iloa mahdollisimman monelle.

– Kävin ennakkoon Katriina Vuorikiven kanssa tutkimassa paikkoja ja etsimässä omenapuille hyvää kasvupaikkaa. Etupihan nurmikko osoittautui parhaaksi. Muualla oli niin kovaa maata, että istuttaminen ei niihin paikkoihin olisi onnistunut, Iivonen kertoo.

Juupajoen Karjala-Seura, omenapuut
Antti Oikari, Mikko Häyrinen ja Matti Pärssinen laittoivat myös omenapuiden tukipylväät paikoilleen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Melkein metrin syvyyteen

Mikko Häyrinen, Matti Pärssinen ja Antti Oikari saivat toimia lapiomiehinä. Kovin kauan ei aikaa mennytkään, kun noin 80 senttiä syvät istutuskuopat olivat valmiina. Montun pohjalle vielä vettä, multaa ja kalkkia, ja omenapuut saivat alkaa kasvattaa juuriaan Juupajoen maahan.

– Molemmat lajikkeet ovat makeita kesäomenia. Sortavalan imelä on myös ihan oikeasti Karjalasta peräisin oleva perinteinen omenapuulajike, Iivonen totesi.

Karjala-Seuran väki on ollut aiemminkin puun istutushommissa Juupajoella. Useita vuosia sitten seura nimittäin istutti Juupajoen hautausmaalle lehmuksen. Se ei kuitenkaan menestynyt ja puu onkin jo poistettu.

– Jäsenkirjeessä aion nyt muistuttaa, että näitä evakkojen muistopuita voi vaikka ihan omalle tontilleen istuttaa. Kaiken kaikkiaanhan puita pitäisi istuttaa 400 000. Sen verran karjalaisia lähti evakkoon, Iivonen muistuttaa.

Karjalan Liiton juhlavuoden teemana on ollut myös sukupolvien ketju. Se saatiin osaksi myös omenapuiden istutusta. Juupajoen koulukeskuksen kuudesluokkalaiset osallistuivat nimittäin istutustyön alkuvalmisteluihin säkittämällä omenapuiden juurille tarvittavan kuorikatteen.

Juupajoen koulukeskus, omenapuut
Juupajoen koulukeskuksen kuudesluokkalaiset osallistuivat omenapuiden istutustyön alkuvalmisteluihin säkittämällä omenapuiden juurille tarvittavan kuorikatteen. Eeva Markkanen ja Meea Anttila pitävät säkin suuta auki, kun Tiiu Tuominen lapioi. Sanni Jokisen säkki on jo täynnä. Kuva: Taru Iivonen

Leave a Comment