Hyvinvointimme kriisin aikana

Pekka Rae, Juupajoki
Pekka Rae. Kuva: Juha Jäntti

Koronaepidemian aikana on urheiluliikkeissä ollut määrätyistä liikuntavälineistä jopa loppuunmyyntiä. Ihmiset ovat lähteneet itse liikkumaan ja urheilemaan eli pitämään itsestään hyvää huolta.

Tämä on erittäin hyvä asia ja jopa toivottavasti pysyvää. Liikkumiset ovat olleet hyvin ulkoilmailuun liittyviä. Eli käydään lenkkeilemässä, polkupyöräilemässä, retkeilemässä ja niin edelleen. Tällöin tulee tutuksi lähiseudun ympäristö. On hyvä, että ne, joilla on ollut mahdollisuus lähteä liikkumaan, ovat myös sen toteuttaneet.

Omavaraisuutemme ruoan suhteen on myös saanut uutta suuntaa. Määrätyt kasvien siemenet ovat olleet keväällä loppu myyntikaupoissa eli omat kasvimaat ovat saaneet uutta potkua toiminnalleen.  Joten oma lähiruoan käyttö lisääntyy, mikä on varmasti myös terveellinen suunta.

Hygieniakäyttäytyminen – aivastelu, yskiminen ja käsienpesu – on muuttunut myös siinä määrin, että otamme muut ihmiset huomioon yleisissä tiloissa ja miksei myös yksityisesti, toivottavasti myös jatkossakin.

Vaikka kriisi aiheuttaa varmasti ikäviä asioita, niin kyllä sieltä voi myös huomata joitakin hyviä puolia oman hyvinvointimme lisäämiseksi. Valitettavasti tarvitsimme vakavan kriisin, jotta otamme enemmän huomioon omaa terveellistä elämäntapaamme, siltä osin kuin itse pystymme siihen vaikuttamaan.

Voinkin todeta, että edellä mainitut asiat ovat vaikuttaneet myös allekirjoittaneeseen sekä aika moneen muuhunkin henkilöön.

Maaseudulla on ilmeisesti helpompi hoitaa hyvinvointia kuin kaupungissa. Tämän voi hyvinkin päätellä siitä, kun koronaepidemia alkoi ja hallitus antoi ”liikkumisrajoituksia”, niin alkoi maaseudulla monessa mökiss ja talossa olemaan valoja. Joten voinkin tästä todeta, että epidemioiden aikana turvaudutaan myös maaseudulle. Ehkä maaseutu ei olekaan niin huono asia pitää asuttuna alueena tulevaisuuden kannalta.

Yhteiskuntaamme pitää jatkoa ajatellen rakentaa enemmän maaseudulle kuin suuriin kaupunkeihin, se on meidän ja sukupolviemme tulevaisuus. Tämä ei ole vastakkain asettelua, vaan toteamus.

Pekka Rae

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (kok.) ja toimii Juupajoen kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Leave a Comment