”Sanoisin, että aika harvinaisesta tilaisuudesta tässä orivesiläisittäin on kyse” – Hämeen Eskadroonan seppelparaati kulkee Oriveden halki

Eskadroona, Helsinki
Ratsukkoja on ollut mukana muun muassa 100-vuotis voitonparaatissa, joka järjestettiin Helsingissä vuonna 2018. Kuva: Hämeen Eskadroona

Hämeen Eskadroonan seppelparaati järjestetään ensi viikon lauantaina Orivedellä. Paraati juhlistaa Mannerheimia, jonka syntymäpäivää paraati samalla juhlistaa. Mannerheim on syntynyt 4. kesäkuuta.

– Sanoisin, että aika harvinaisesta tilaisuudesta tässä orivesiläisittäin on kyse. Itse en ainakaan muista, että ihan lähiaikoina olisimme siellä olleet jossakin tapahtumassa mukana, eskadroonan tiedotusupseeri Risto Jurva mainitsee.

Eskadroonan ratsukkojen paraati lähtee liikkeelle jäähallin lähettyviltä hiukan ennen kello kolmea. Paraati kulkee Keskustietä pitkin kohti Oriveden kirkkoa ja sankarihautausmaata, jossa noin kello kolmelta pidetään puhe ja lasketaan seppele.

– Vielä en uskalla luvata, kuinka monta ratsukkoa Orivedelle saapuu. Paraatimatka on kuitenkin sen verran lyhyt, että se voidaan hoitaa näyttävästi jo pienemmälläkin määrällä ratsukoita, Jurva kertoo.

Hautausmaalta ratsukot suuntavat Suojalle, jossa ratsukot ovat yleisön tavattavissa noin puoli neljästä alkaen. Tapahtuma päättyy viimeistään kello 16.

Aikataulussa noudatetaan ratsuväen aikaa eli tilaisuudet alkavat, kun ratsukot ovat saapuneet ja järjestäytyneet.

– Se on ollut meillä tapana, että olemme halunneet järjestää tapahtumissa myös sellaisen tilanteen, että yleisö pääsee tutustumaan lähemmin ratsukoihin. Olemme siis paikoillamme ja esillä yleisölle, Jurva taustoittaa.

Paraatin järjestävät yhteistyössä Oriveden sotaveteraanit, paikalliset reserviläisjärjestöt, Orneule, Oriveden kaupunki, Oriveden seurakunta, Oriveden Manttaalisäätiö ja OriGym.

voitonparaati, Helsinki, 2018
Orivedellä ratsukkoja ei näin paljon nähdä. Kuva on vuoden 2018 100-vuotis voitonparaatista Helsingistä. Kuva: Hämeen Eskadroona

Ratsastustaitoja ei välttämättä tarvita

Hämeen Eskadroona eli Tampereen seudun ratsuväen kilta on vuonna 1964 perustettu vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Sen päätehtävänä on pitää toiminnallisesti yllä suomalaisen ratsuväen ja hevosvetoisen tykistön perinteitä.

– Me toimimme aktiivisesti Pirkanmaan alueella ja olemme mukana myös valtakunnallisissa tapahtumissa. Yritämme pitää meteliä itsestämme ja herättää pahennusta kuten ratsuväen kuuluukin, Jurva toteaa.

Kiltan perinteisiin vuosittaisiin tapahtumiin kuuluvat muun muassa Tammelassa järjestettävät Hakkapeliittapäivät. Suosituksi on muodostunut vähitellen myös Kangasalan Tapaninpäivän ratsastus.

– Viime vuonna meille iso juttu oli Itsenäisyyspäivän paraati. Se järjestettiin Tampereella ja mukana oli 30 ratsukkoa.

Oriveden seppelparaatiin osallistuvat ovat lähialueen aktiivisia ratsuväen killan jäseniä ja heidän ratsujaan. Hevosia kilta lainaa tapahtumiin myös talleilta, joiden kanssa on tehty yhteistyösopimus.

– Sen olen huomannut, että jokainen tapahtuma, jossa olemme olleet mukana, on saanut toiminnasta kiinnostuneet ottamaan kiltaan yhteyttä. Jäsenmäärä on ollut kasvussa ja mielellämme otamme uusia toimintaan mukaan. Omaa hevosta ei siis tarvitse omista eikä ratsastaakaan, sillä tarjolla on niin sanottuja maatehtäviä, Jurva painottaa.

Jurva itse pääsee hevosen selkään edustustehtäviin juuri Orivedellä.

– Siltä nyt näyttää, että olen siellä mukana ratsukkona.

EDIT: Tarkennettu jutun alkuun 3.6.2020 klo 12.32, että paraatia vietetään Mannerheimin syntymäpäivän kunniaksi 6. kesäkuuta, mutta Mannerheimin syntymäpäivä on 4. kesäkuuta.

Leave a Comment