Vuosikymmenen mökkikesä

Kuka olisi vielä tammikuussa arvannut, että kesästä 2020 tulee vuosikymmenen mökkikesä? Alkuvuodesta mediassa manattiin, että nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneet ostamaan mökkiä, vapaa-ajanasuntokauppa on hiipumassa ja hinnat laskevat. Kaupunkilaisten kokemusmaailmaan ja sanavarastoon eivät kuulu saunan kantovesi, ahventen narraaminen itse tehdyllä onkivavalla ja paarmojen väistely puuceessä. Mökin omistaminen on kaupunkilaisten keskuudessa nähty riesana, joka haittaa matkustelua kotimaassa ja maailmalla. Lisäksi vapaa-ajanasunnon ylläpitäminen on korkeiden asumiskustannusten kaupunkilaisille liian kallista ja siksi monen saavuttamattomissa. Mökiltä myös vaaditaan nykyään enemmän ominaisuuksia kuin aiemmin. Jopa astianpesukone ja sisävessa ovat monen kakkoskotia etsivän listalla.

Sitten tuli korona ja lentokentät maailmalla hiljenivät. Pääministeri Sanna Marin totesi televisiossa rauhalliseen tyyliinsä, että nyt ei ole aika mennä mökille, sillä terveydenhoitojärjestelmämme on rakennettu alueellisen kantokykyn mukaan. Hallitus suosittikin huhtikuussa vahvasti, että kaikkea tarpeetonta liikkumista on vältettävä. Ja jos mökille kuitenkin lähti etätöihin tai pakoon kotipaikkakunnalla jylläävää koronavirusta, piti asiointia mökkipaikkakunnan palveluissa välttää mahdollisimman paljon.

Ulkomaiden matkustusrajoitusten ja monella tapaa muuttuneen tilanteen vuoksi odotettu mökkikaupan hiipuminen ei olekaan enää totta. Pandemia on lisännyt vapaa-ajanasunnoista kiinnostuneita, ja kysyntää on monella alueella nyt enemmän kuin tarjontaa. Myös nuoret perheet ovat aiempaa kiinnostuneempia mökkeilystä. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastojen mukaan koko maassa mökkejä on myyty tammi-huhtikuussa noin 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Pirkanmaalla mökkikauppoja on tehty noin 80 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Mökkeilyyn jo viisi vuotta sitten hurahtaneena minun on helppo viettää vuosikymmenen mökkikesää. Vietin juuri pitkän viikonlopun Pikku-Vasun rauhoittavassa välkkeessä. Otin tietokoneen mukaani, jotta voin mökkeilyn lomassa vastata muutamiin sähköposteihin ja kirjoittaa tämän kolumnin Oriveden Sanomiin. En malttanutkaan, sillä kaikenlaisten mökin pikkuaskareiden tekemisessä aika hurahti kuin siivillä. Niinpä kirjoitan tätä kolumnia maanantaiaamuna Tampereen kodissani etätyöpöydän ääressä ja haaveilen taas hetkestä, jolloin pääsen Oriveden rauhaan katselemaan joutsenpariskunnan liitoa järven yllä, sytyttämään puugrillin tai lukemaan jännittävää dekkaria terassivarjon alla.

Maakunnan reuna-alueille mökkibuumi voi olla juuri se tarpeellinen piristysruiske, jota koronan kurittama taloutemme kaipaa ja kipeästi tarvitsee. Onneksi kesäkuun alussa yhteiskuntamme taas avautuu ja mökkipaikkakunnalla on sallittua ja toivottavaa kuluttaa omia kesälomaeurojaan.

Aurinkoista kesää kaikille Oriveden Sanomien lukijoille!

Johanna Loukaskorpi

Kirjoittaja on Tampereen apulaispormestari ja Oriveden kesäasukas

Leave a Comment